Mainos

Jari Tervo ryttää poliitikot uudessa romaanissaan

Jari Tervo karnevalisoi tänään julkaistussa romaanissaan nykypäivän politiikkaa ja varsinkin Suomen pääministerin, Pekka Lahnasen, elämää. Koljatti-satiirissa pääministeri on onneton tunari, media on Jumala ja julkisuus arvokkuuden vastakohta. Tervo irvailee ja liiottelee, mutta ripottelee hölynpölyn sekaan todellisia tapahtumia, ihmisiä ja luonteenpiirteitä. Lopputulos on hervoton, vaikkakin melko ilmeinen, mutta Suomen oloissa kovaa satiiria.

Pääministeri Lahnanen on tunnistettavissa Matti Vanhaseksi ja muut kirjassa esiintyvät ministerit seikkailevat omilla nimillään. Puoluesihteeri Jarmo Korhonen on naamioitu Pörhöseksi. Pörhönen haluaa kirjassa pääministeriksi, ja viiltäisi Lahnasen kurkun auki päästäkseen tavoitteeseensa. Lain vuoksi hän kuitenkin joutuu miettimään muuta tapaa edetä.

Raitis pääministeri ei tunne kansaa eikä etikettiä

Nurmijärveläinen 18-vuotiaiden kaksospoikien isä Pekka Lahnanen on vaihtanut perheensä pääministerin virkaan. Hän on onneton, koska politiikasta on tullut viihdettä ja pääministeri haluaisi lukea ihmisille paperista lähidemokratian alustavia tuloksia.

Raitis pääministeri yrittää epätoivoisesti tutustua tavallisen bissekansan arkeen, mutta epäonnistuu tragikoomisin seurauksin. Ei auta, vaikka pääministeri on opettellut ulkoa Alepan hinnat. -Vaalit lähestyivät ja joka toinen toimittaja kyselisi elintarvikkeitten hintoja. Näin testattiin miten kauas olimme harhautuneet ihmisten arjesta. Ellen tiennyt piimän litrahintaa, tuskin kykenin ottamaan kantaa Turkin unionijäsenyyteen. Näin toimittajat olivat linjanneet, Lahnanen miettii.

Huippukokouksissa kun muut valtionpäämiehet nauttivat tryffelikeittoa, rapuleivoksia, höyrytettyjä vihanneksia ja täytettyä rantahaukea valkoviinin kera, pääministerille tuodaan aina wieninleike. Muutenkaan Lahnanen ei tunne kansainvälistä etikettiä, eikä kielitaitokaan ole.

Kepu jekuttaa aina

Demarit kuitataan romaanissa nopeasti. -Nykyisin me kaikki olimme demareita. Demareita lukuunottamatta. He olivat hukassa, miettii pääministeri. Surrealistisissa fantasiajaksoissa Kokoomuksen Niinistö tanssii balettia ja Alex Stubb vierailee Lahnasen luona WC-pöntön kautta, koska "häneen ei paska tartu." Goljatin vastapuoli David on hyytävä kuvaus Venäjän pääministeristä. Kepun kustannuksella Tervo pelleilee silti ankarimmin. Pääministeri haluaisi neuvotella mainostoimiston kanssa voiko "Kepu pettää aina" -sloganin kääntää kivaksi asiaksi. Avustajat eivät kuitenkaan lämpene Lahnasen "Kepu jekuttaa aina" -iskulauseelle.

Vanhanen luottaa lukijoihin

Pääministeri Matti Vanhanen ei ole ehtinyt vielä lukea Tervon kirjaa. Hän kuitenkin sanoo Ilta-Sanomissa luottavansa siihen, että lukijat erottavat faktan ja fiktion. Vanhanen kertoo pitäneensä Tervon edellisestä kirjasta. STT:n tekemässä haastattelussä pääministeri kertoo lukevansa Koljatin kesälomalla.

Tervo itse sanoo Ilta-Sanomissa odottavansa, ettei keskusta välttämättä ilahdu kirjasta. Kirja on myös luetutettu lakimiehillä ennen painoon menoa.

Presidentti Halonen ei ole maassa

Tasavallan presidentti on Tervon Koljatissa punatukkainen ja äkäinen, mutta esiintyy kirjassa vain ominaisuuksiensa kautta.

Tervon kirjan tasavallan presidentti on kiihtynyt vanha nainen, jonka kello on pysähtynyt 70-luvulle, viisarit kohti sosialismia. Tervo kirjoittaa, että ennen vuoden 2000 presidentinvaaleja arveltiin, että jos ”ämmä” vain tajuaa vielä muutamaksi viikoksi piilottaa todellisen luonteensa, se valitaan. -Presidentin arvojohtajuus on sitä, että nimitetään virkaan demari tai nainen, parhaassa tapauksessa demarinainen, miettii kirjan Lahnanen.

- Katsotaan rauhassa. Luetaan kirja. Presidentti ei ole maassa, toteaa presidentti Tarja Halosen lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Kymmenen uutiset 4.9.2009)

Katso Matti Vanhasen kommentti ja professori Jukka Kemppisen haastattelu (Seitsemän uutiset 4.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.