Jari Isometsä huokaisi Krista Pärmäkosken erikoisesta – vaaratilanne palasi mieleen

MTV Urheilun asiantuntijan Jari Isometsänmieleen palasi Martin Johnsrud Sundbyn kelkkakolari kilpailusta neljän vuoden takaa, kun Krista Pärmäkoskella oli hämminkiä moottorikelkkakuskin kanssa Sveitsin Engadinissa sunnuntaina.

Naisten maailmancup-kauden päättäneessä vapaan hiihtotavan 30 kilometrin takaa-ajossa 24. sijalta 17:nneksi noussut Pärmäkoski huitoi yhdessä kohtaa kilpailua kelkkakuskille, kun tämä ajoi liian hitaasti. Suomalainen huusi tälle myös "aja, aja, aja!" mutta jäi tuulensuojaan kelkan perään.

– Tuollainen kisa oli hienosti televisioitu ja kelkka oli yksi osa hienoa televisiointia. Helikopteri oli toinen osa. Kelkkamiehellä unohtui, että hänen pitää olla häiritsemättä hiihtäjiä. Hän tuli niin lähelle, Isometsä perkaa.

– Tuli sellainen maastonkohta, että vauhti kiihtyi aika paljon, eikä kelkkakaveri huomannut sitä.

Video Pärmäkosken kelkkatilanteesta näkyy ylälaidan videolla.

Isometsä huokaisee, että onnettomuuskin olisi voinut tapahtua. Hänen mieleensä palaa, että norjalaistähti Martin Johnsrud Sundby törmäsi vuonna 2017 tv-ryhmän moottorikelkkaan ja kaatui Birkebeinerrennet-hiihdossa Norjassa. Sundby juhli kilpailun voittoa.

– Se oli aika pahannäköinen, siinä olisi voinut käydä tosi pahasti, Isometsä sanoo.

Lunta ja pakokaasua naamalle

Kelkan ajaminen lähellä pöllytti Engadinissa hiihtäjien päälle myös lunta ja puhalsi pakokaasua naamalle.

– Jos se on niin lähellä, että lumi pöllyää, keulalla on ilkeä hiihtää. Ei kelkan pakokaasukaan mitään hyvänhajuista ole, mutta se pitää jollain tavalla hyväksyä, koska on tiedossa, että näitä kisoja televisioidaan ja se on urheilijoille tärkeää, mutta kyllä se vähän häiritsee jollakin tavalla hiihtämistä.

– Sitä haluaisi keskittyä menemiseen ja tekniikkaan, ja pitkässä kisassa alkaa jossakin vaiheessa vähän väsyttämäänkin. Jos joku vielä heiluu edessä, kyllä se vähän vaikuttaa, Isometsä paketoi.

Inhimillinen Bolshunov

Naisten kisan voittoon nousi lauantain perinteisen 10 kilometrin kisan toiselta sijalta sunnuntaihin lähtenyt Norjan Heidi Weng. Miesten 50 kilometrin takaa-ajon voitti puolestaan Norjan Simen Hegsdtad Krüger lauantain 15 kilometrin kisan jälkeiseltä viidenneltä lähtöpaikalta, kun taas lauantain suvereeni voittaja, Venäjän Aleksandr Bolshunov, putosi kuudenneksi.

– Ei "Bolsukaan" mikään kone ole. Hän pisti eilen kaiken peliin ja tyhjensi varmaan energiavarastot totaalisesti. Ei ollut ihan palautunut tähän päivään, ja kova nykäys näkyi lopussa.

– Minun mielestäni tämä oli hyvä asia. Hän näytti inhimilliseltä, Isometsä summaa.

Miesten maailmancupin päätöskisassa Iivo Niskanen oli parhaana suomalaisena 22:s pykälän ennen Perttu Hyväristä.

Lue myös:

    Uusimmat