Japanin GP:n topit ja flopit: Kobayashi ohitteli kärkeen

MTV3:n F1-toimitus listaa tällä kaudella jokaisen GP:n onnistumiset ja epäonnistumiset. Nyt vuorossa ovat Japanin GP:n topit ja flopit.

1. Kamui Kobayashi

Kobayashi osoitti olevansa F1-sarjan rohkein ohittaja noustuaan 14. ruudusta seitsemänneksi kotikisassaan. Japanilainen ohitti Jaime Alguersuarin kahdesti sekä myös tallikaverinsa Nick Heidfeldin ja kokeneen Rubens Barrichellon. Kobayashi käytti täsmälleen samaa riskitaktiikkaa kuin Button, eli ajoi alussa 38 kierroksen vedon kovemmilla renkailla, ja hän sai sen toimimaan, toisin kuin McLaren-kuski.

2. Sebastian Vettel

Paalupaikka ja voitto saman päivän aikana. Ei siitä F1-kuskin päivä voi enää paljon parantua. Unkarin ja Belgian virheiden jälkeen mestaruustaisto näytti karkaavan Vetteliltä, mutta nyt kaikki on taas omissa käsissä: voittamalla loput kisat, hän on varma mestari.

3. Mark Webber

Webber hävisi Vettelille aika-ajossa 68 tuhannesosaa, mikä osoittautui loppuun asti ratkaisevaksi eroksi Red Bull -kuskien välillä, koska talli on selvästikin kieltänyt samanlaisen riskinoton kuin Turkissa, jossa ohitusyritys johti Red Bull -kuskien väliseen kolariin. Huono lähtö vei lopullisesti Webberin voittomahdollisuuden, mutta hän teki viimeisellä kierroksella kisan parhaan kierrosajan osoittaen, että nopeutta oli varastossa.

4. Heikki Kovalainen

Tulokastallien kuljettajien kauden paras sijoitus on Kovalaiselta erinomainen saavutus. Aika-ajossa Trulli oli nopeampi, mutta kisassa Heikki ylsi tallikaverinsa edelle, kun Trullin vauhti hidastui ratkaisevalla hetkellä hänen jouduttua päästämään nopeampia kuskeja kierroksella ohitseen.

5. Fernando Alonso

Alonso ei saanut kolmossijallaan paljonkaan huomiota, mutta saavutus oli arvokas. Suzuka oli Ferrarille loppukauden huonoin rata, joten italialaistalli ei voinut odottaa kolmossijaa parempaa, itse asiassa he olisivat hyvin voineet hävitä Red Bullien lisäksi myös molemmille McLareneille. Jos Red Bull -kuskit vievät lopuissa kisoissa pisteitä toisiltaan, voi Alonso yllättää MM-sarjassa vielä heidät molemmat.

1. Lucas di Grassi

"Lucas di Crashi" romutti autonsa 130R-mutkassa matkallaan lähtöruudukkoon. Autosta ei löytynyt teknistä vikaa. Ilmeisesti Suzukan radalla puhaltanut kova tuuli teki autosta sen verran epävakaan, ettei se pysynyt brassikuskin käsissä.

2. Vitali Petrov

Petrovin pitäisi antaa Renault'lle näyttöjä ensi kauden suhteen, mutta surkeasti meni. Aika-ajossa Petrov jäi 13:nneksi, kun taas tallikaveri Kubica oli neljäs. Kisassa Petrov kolaroi jo lähtösuoralla ja sai vielä seuraavaan kisaan 5 pykälän rangaistuksen.

3. Felipe Massa

Massalta näyttäisi olevan motivaatio hukassa, kun hänet on komennettu nyt ihan virallisesti kakkoskuskin rooliin

4. Jenson Button - ja etenkin hänen taktiikkansa

Jenson Buttonia ajatettiin taktiikalla, jossa ei kuljettajan itsensäkään mukaan ollut mitään järkeä. Aika-ajokierroksen ajaminen kovemmilla renkailla aiheutti Buttonin jäämisen Alonson taakse lähtöruudukossa. Kisassa Buttonia pidettiin liian pitkään radalla ennen renkaidenvaihtoa, mikä vei lopullisesti mahdollisuuden taistella kolmossijasta. Red Bullin Christian Horner otti ihan oikeutetusti esille kysymyksen siitä, nostettiinko Button myöhäisen varikkokäynnin avulla kärkeen keräämään autot letkaksi, jotta Hamilton voisi iskeä...

5. Aika-ajon siirtäminen

Minä en tykkää siitä, että ulkoilmaurheilua siirretään vesisateen takia. Se nyt vaan kuuluu asiaan, että joskus sataa ja joskus paistaa. Ongelman ydin on siinä, ettei F1-autoihin ole tällä hetkellä tarjolla renkaita rankkasateeseen, vaan ainoastaan välikelin renkaat kuivuvalle radalle ja saderenkaat, joilla voi ajaa kevyessä sateessa. Ns. monsuunirenkaat, joissa on yli 10 milliä syvät urat, pitäisi palauttaa käyttöön.

Kuljettajien kauden TOP-lista: 
Mark Webber       +31
Lewis Hamilton    +29
Sebastian Vettel  +29
Fernando Alonso   +29
Jenson Button     +22
Nico Rosberg      +20
Robert Kubica     +12
Kamui Kobayashi    +9
Michael Schumacher +8
Rubens Barrichello +8
Felipe Massa       +5
Adrian Sutil       +4
Heikki Kovalainen  +4
Sébastien Buemi    +3
Vitali Petrov      +3
Jaime Alguersuari  +1
Timo Glock         +1
Vitantonio Liuzzi  +1
Bruno Senna        +1

Kuljettajien kauden FLOP-lista: 
Michael Schumacher -26
Fernando Alonso    -20
Felipe Massa       -15
Vitali Petrov      -13
Vitantonio Liuzzi  -11
Sebastian Vettel   -11
Mark Webber        -10
Bruno Senna        -10
Lewis Hamilton     -10
Jarno Trulli        -6
Lucas Di Grassi     -6
Jenson Button       -6
Nico Hülkenberg     -5
Nico Rosberg        -5
Kamui Kobayashi     -5
Nick Heidfeld       -4
Karun Chandhok      -4
Rubens Barrichello  -3
Pedro de la Rosa    -3
Sebastien Buemi     -2
Robert Kubica       -2
Jaime Alguersuari   -2
Sakon Yamamoto      -1

Lue myös:

    Uusimmat