Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben hautajaiset järjestetään tänään

Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben hautajaiset järjestetään tänään pienen lähipiirin läsnä ollessa.

Japanin pitkäikäisin pääministeri Shinzo Abe ammuttiin perjantaina vaalitapahtumassa, jossa hän oli kampanjoimassa puolueensa LDP:n ehdokkaan puolesta.

Aben ruumis siirrettiin eilen perheensä kotoa tokiolaiseen buddhalaistemppeliin, jossa hänen ruumiinsa haudataan pienessä yksityisseremoniassa.

Julkinen hautajaisseremonia järjestetään myöhempänä ajankohtana. Ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

Aben ampumisesta epäilty 41-vuotias japanilaismies on ollut pidätettynä perjantaista lähtien. Hän on kertonut poliisin mukaan ottaneensa Aben kohteekseen, koska hän uskoi entisen pääministerin toimineen tiiviisti erään uskonnollisen organisaation kanssa.

Paikalliset mediat ovat kertoneet epäillyn perheen joutuneen rahavaikeuksiin, koska epäillyn äiti oli lahjoittanut rahaa kyseiselle organisaatiolle.

Aben puolue voitti vaalit

Japanissa käytiin sunnuntaina vaalit Aben kuoleman varjostamina. Vaaleissa pääministeri Fumio Kishidan edustama liberaalidemokraattinen puolue LDP, sen koalitiokumppani Komeito ja niiden liittolaiset voittivat 87 paikkaa parlamentin 125-paikkaisesta ylähuoneesta. Puolueilla oli jo aiemmin määräenemmistö alahuoneessa.

Hallituskoalitiolla ja heidän kanssaan liittoutuneilla pikkupuolueilla on nyt tarpeeksi ääniä muuttaa Japanin perustuslakia, johon ei ole koskettu sen jälkeen, kun se tuli voimaan toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain miehityshallinnon aikana. Perustuslaki kieltää Japanilta muun muassa sotilaallisen voimankäytön.

0:32
Aben ampuminen kuvattiin: 41-vuotias ampuja käytti kotitekoista asetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja