Jännityskirjailija Pekka Hiltunen: Rikokset koskettavat aina syvimpiä tunteitamme

Kirjapiirissä vieraillut kirjailija Pekka Hiltunen kertoo AVAlle olevansa häkeltynyt positiivisesta palautteesta, jota Sysipimeä on hänen päälleen langettanut. Entä mikä jännityksessä lumoaa lukijan?

– Eläytyvä, huolellinen, seikkailunhaluinen. Ehkä uskallan sanoa myös mielikuvituksellinen. Näin toimittajanakin tunnettu Pekka Hiltunen, 46,kuvailee itseään kirjailijana.

Pekka Hiltusen toinen jännitysromaani Sysipimeä sukeltaa fanittamisen katalan koukuttavaan maailmaan. Ensiaskeleet kirjailijana ovat tuoneet mukanaan kiitosta, kehuja ja palkintoja, kuten esimerkiksi Dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon.

Positiivinen ja vuolas palaute ei ole kuitenkaan noussut kirjailijan hattuun, vaan Hiltunen näyttää olevan suorastaan häkeltyneen onnellinen palautteesta.

– Olen ollut vähän hämilläni arvioiduksi tulemisen tunteesta: se on kovempi paikka, kuin mitä moni ajattelee. Siihen piti totutella. Minulle on tosin käynyt niin hyvin, että molemmat kirjani ovat saaneet hienon vastaanoton, Hiltunen kuvailee kiitollisena.

– Olen huomannut, että hyvä palaute antaa ihmiselle virtaa. Kirjoitan kirjoja iltaisin aina päivätyön jälkeen, ja tarvitsen jostakin energiaa. Nämä kannustukset antavat ikään kuin energiapiikin peffaan, Hiltunen nauraa.

Mikä on jännityksen lumo?

Vaikka Pekka Hiltunen itse kirjoittaakin varmoin ottein jännitystä, kuvailee hän rakkaimpien lukukokemuksiensa olevan muun kaunokirjallisuuden puolella. Kuitenkin vetävä rikostarina vie miehen helposti mukanaan.

– Tykkään itse lukea mielettömästi kevytmielisiä, erikoisia ja hyvin kirjoitettuja jännäreitä. Eikä niiden aina tarvitse olla edes huippulaadukkaita, Hiltunen virnistää.

– Mielestäni jännityksen lumo on siinä, että yhtä aikaa on läsnä viihteellinen, vetävä tarina sekä jännitystarinalle tyypillinen flow, joka vetää sinua mukanaan. Taitavat jännityskirjat luovat koukuttavan tarinan, Hiltunen kuvailee.

– Lisäksi rikokset menevät syvälle syvimpiin tunteisiin ja kokemuksiin. Rikokset tuovat mukaan moraalin, lain, epäoikeudenmukaisuuden ja oikeuden saamisen. Yhtä aikaa rikoskirjallisuuden lukemisessa ovat läsnä kevyt viihtyminen, mutta lisäksi suojamuurien läpi menevät voimakkaat kokemukset. Monet meistä kokevat jännityskirjat erittäin voimakkaasti.

Hiltusen mukaan nykyään on hurjan laadukasta jännityskirjallisuutta – hän itsekin haluaa panostaa teksteissään älylliseen puoleen.

– Henkilökohtaisella tasolla minulle ei riitä trillerin juoneen muutama jännittävä tilanne, yksi ampumis- tai taistelukohtaus. Siinä täytyy olla jotain syvempää. Haluan käsitellä kirjoissani myös yhteiskunnallisia asioita, Hiltunen kuvaa.

– En halua sulkea aivojani pois kirjoittaessani tai lukiessani jännäreitä. Haluan viihteeni olevan älyllistä – ja juuri siitä olen saanut hyvää palautetta.

Lue lisää syksyn kirjailijoiden haastatteluja:

Riikka Pulkkinen:

Petri Tamminen:

Sofi Oksanen:

Tiina Raevaara:

Riikka Ala-Harja


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja