Janne Ahonen valottaa Matti Nykäsen ylivoiman taustoja: "Hyvinä päivinä se oli hänelle todellinen vahvuus"

Janne Ahonen muistelee esikuvaansa: Haaveilin samanlaisista hypyistä ja tuuletuksista kuin Matti 12:59
Janne Ahonen Antero Mertarannan vieraana keskustelemassa Matti Nykäsestä.

Matti Nykänen menehtyi yllättäen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Janne Ahonen oli Antero Mertarannan vieraana keskustelemassa Nykäsestä. Ahonen valotti syitä sille, miksi Nykänen oli niin ylivoimainen.

Mertaranta toteaa, että molemmat ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että Nykänen on kaikkien aikojen mäkimies.

– Kyllä, sitä hän nimenomaan on. Nykypäivänä joissain voittojen määrässä Matti on saatettu tavoittaa, mutta laji oli silloin toinen ja kilpailuja oli puolet vähemmän kuin nykyään. Se nostaa entisestään sitä Matin ylivoimaisuuden arvoa, Ahonen sanoo.

Ahonen kertoo myös siitä, miksi Nykänen oli niin ylivoimainen. Hän sanoo, että henkinen puoli oli merkittävässä roolissa menestyksen saavuttamiseen.

– Hän oli jo lähtökohtaisesti lahjakas kaveri ja ominaisuudet lajiin olivat kohdallaan. Tärkeimpinä osa-alueina kuitenkin nousevat esiin Matin intohimo ja harjoittelu. Hän oli jo silloin niitä harvoja, jotka harjoittelivat ammattimaisesti kuten nykypäivänä tehdään, jos halutaan huipulle, Ahonen sanoo.

– Matin persoona oli myös isossa roolissa, hyvinä päivinä se oli hänelle todellinen vahvuus. Silloin hän ei välittänyt muista, vaan pystyi tekemään sitä, mitä haluaa ja hyppäämään miten haluaa. Hän sulki ulkopuoliset asiat mielestään. Huonot päivät olivat sitten Matille se heikkous, Ahonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat