Mainos

Jänisruttoa Kotkassa

Kotkasta heinäkuun lopussa löytyneestä metsäjäniksestä on todettu jänisrutto. Tapaus on ensimmäinen maassamme tänä syksynä. Suomessa jänisruttoa esiintyy kaikkialla muualla paitsi Lounais-Suomessa. Viime vuonna tautia todettiin ainoastaan Oulun läänissä.

Jänisrutto tarttuu myös ihmisiin. Tauti vaatii yleensä lääkärinhoitoa ja antibioottilääkityksen. Läänin eläinlääkäri Kaarlo Erjala kehottaa metsässä liikkujia tartunnan ehkäisemiseksi suojautumaan hyönteisten puremilta. Kuolleena löytyviä eläimiä Erjala kehottaa käsittelemään hanskat kädessä.

Ihmisessä jänisrutto ilmenee ankarana flunssan kaltaisena sairautena ja voimakkaana imurauhastulehduksena. Ihmiseen se tarttuu suoraan sairaasta jäniksestä, jyrsijöistä, jyrsijöiden eritteistä tai verta imevän hyönteisen pistosta.

Erikoistutkija Eeva Rudbäck kertoo jänisruttoon viime vuonna sairastuneen kymmenkunta ihmistä. Kukaan ei tautiin ole tiettävästi kuollut.
-Kipeitä kuitenkin ollaan ja pitkään. Mitään jälkiseuraamuksia taudista ei ole, ja siihen saa sen sairastettuaan elinikäisen immuniteetin, Rudbäck tietää.

Loppukesän tauteja

Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos löysi jänisruton huonokuntoisena 27. heinäkuuta Kotkan Haukkavuorelta löytyneestä jäniksestä. Jänisruttoa esiintyy yleensä ainoastaan loppukesästä. Tartunnan kantajina saattavat olla eräät myyrälajit, jotka eivät itse tautiin sairastu. Jänikset, majavat ja piisamit menehtyvät nopeasti yleisinfektioon, kun ne sairastuvat jänisruttoon. Taudin aiheuttaja on Francisella tularensis -bakteeri.

Jäniksen raadonavauksessa jänisrutto ilmenee nahanalaisessa kudoksessa pistemäisinä verenvuotoina ja maksakudoksessa vaaleina kuoliopesäkkeinä. Muutokset ovat seurausta bakteerin aiheuttamasta verenmyrkytyksestä.

Metsästäjien tulee Erjalan mukaan huomioida tautivaara ja suolistaa myös terveet jänikset huolella. Bakteeri voi säilyä pakastetussa lihassa kolmekin vuotta. Erjala kieltää ehdottomasti käyttämästä sairaaksi edes epäillyn jäniksen lihaa ravinnoksi. Myöskään koirille ei voi syöttää jänisten elimiä, jos alueelta löytyy lisää tularemia-tapauksia.

Erjala kehottaa lähettämään kaikki kuolleena luonnosta löydetyt jänikset, piisamit ja majavat Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitokseen Helsinkiin tutkittavaksi jänisruton varalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.