James oli jäädä Esplanadin vappukaaharin alle – hänen kameransa tallensi vielä täpärämmän pelastuksen

Esplanadin päätön kaahaus tallentui kännykkävideoon 0:29
Katso videolta, miten täpärästi jalankulkijat välttyivät kaaharilta. Videon sensuroinnit kuvaajan omia.

Helsingin Pohjoisesplanadin kaahaus tallentui vappuaattona juhlintaa kuvanneen James Zhengin puhelimeen. Videolla näkyy, miten joukko ihmisiä välttyy viime hetkellä yliajolta suojatiellä.  

Suomessa 14 vuotta asunut James Zheng oli kuvaamassa Helsingin keskustassa vappuhulinaa Suomesta kertoville sosiaalisen median kanavilleen. Iloisten juhlijoiden kuvaaminen vaihtui kuitenkin äkisti onnettomuustilanteen todistamiseksi.

"Oli vain sekunneista kiinni"

Zheng oli menossa ylittämään tietä puhelimen kamera päällä, kun äkkiä kovaa vauhtia ajanut auto kiisi ohitse.

– Oli vain sekunneista kiinni, etten loukkaantunut. Olin onnekas, Zheng kertoo MTV Uutisille.

Zhengin kamera tallensi muita, vielä täpärämmin onnettomuuden välttäneitä. Videolla joukko jalankulkijoita väistää kovaa vauhtia kaahanneen auton.

– Videolla näkyy onnekas mies, joka olisi voinut olla ensimmäinen uhri, Zheng pohtii.

Esplanadin vaarallinen kaahaus animaationa – näin kuljettaja eteni vapunjuhlijoiden seassa 1:20
33-vuotias mies kaahasi vappuaattona kovaa vauhtia juhlijoiden seassa: kolme ihmistä loukkaantui. Katso videolta, miten kaaharin reitti eteni. 

"En ole nähnyt näin kamalia asioita Suomessa"

Zheng arvioi auton ajaneen jopa 80–100 kilometriä tunnissa. Vain hetki auton ohitettua hänet Zheng kuuli kolaroinnin äänet ja juoksi paikalle.

Paikalle päästyään hän näki myös poliisin saapuvan. Zheng kertoo arvostavansa poliisin toiminnan nopeutta tilanteessa. Hän kuvailee tapahtunutta hirveäksi, eikä hän ole koskaan todistanut Suomessa mitään vastaava.

– Ihmiset ajavat täällä hyvin kohteliaasti. Mietin, miten tämä voi tapahtua, hän kertoo.

– En ole nähnyt näin kamalia asioita asuessani Suomessa, tämä on niin rauhallinen maa. En olisi voinut uskoa näkeväni tällaista Helsingin keskustassa, hän kertoo.

"Moni olisi voinut jopa kuolla"

Zheng pohtii, että tilanteessa olisi ollut ainekset vielä vakavammalle turmalle, sillä Helsingin keskustassa on vappuisin liikkeellä paljon ihmisiä.

Jos auto olisi ajautunut jalankulkijoiden päälle, olisivat tuhot voineet olla kaameat.

– En voi edes kuvitella, kuinka moni olisi voinut jopa kuolla, hän sanoo.

Poliisi epäilee, että mies törmäsi kaahatessaan yhden henkilön jalkaan ja kolaroi lisäksi useaan autoon, joista yksi liikahti osuen jalankulkijaan.

Poliisit ottivat Esplanadin kaahailijan kiinni joukolla 0:59
Zhengin videolle tallentui myös se, kuinka poliisi otti voimakeinoin kaaharin kiinni. Sensuroinnit kuvaajan omat.

Poliisi selvittää tapahtunutta

Zhengin videolle päätyi myös autoa ajanut mies tilanteessa, jossa poliisi otti hänet kiinni. Zheng kertoo, ettei mies hänen silmiinsä vaikuttanut päihtyneeltä.

– Ehkä poliisi saa selvitettyä asiaa enemmän. Ihmettelin, miksi hän toimi näin, Zheng pohtii.

Autoa ajanut 33-vuotias mies julkaisi eilen keskiviikkona Twitterissä päivityksen, jossa hän pahoittelee tapahtunutta ja kertoo, ettei itsekään täysin ymmärrä päivän tapahtumia. Hän vakuuttaa, ettei ole käyttänyt päihteitä ja ettei hänen tarkoituksenaan ole ollut vahingoittaa ketään.

Poliisi on aiemmin ilmoittanut tutkivansa tapahtumia rikosnimikkeillä törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, vammantuottamus, virkamiehen vastustaminen ja niskoittelu. Lisäksi tässä vaiheessa tutkintaa poliisi epäilee lisäksi törkeää rattijuopumusta.

On mahdollista, että rikosnimikkeet muuttuvat tutkinnan edetessä.

Lue myös:

    Uusimmat