Jalkapalloon suuri sääntömuutos – päätöksen taustalla myös Huuhkajien epäonni

Huuhkajat kärsi niin tappion kuin miesmenetyksenkin lauantain Romania-ottelussa.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pelaa tiistaina Bosnia-Hertsegovinan Zenicassa jo neljännen ottelunsa 11 päivään.

Tiukka pelitahti on herättänyt paljon kritiikkiä. Lähes jokaisessa ottelussa joku on loukkaantunut, mistä Suomikin sai kärsiä, kun luottopakki Daniel O'Shaughnessyn pohjeluu murtui lauantaina Romania-tappiossa.

Maanantaina IFAB, joka on jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin, kuitenkin reagoi. Korkeimman tason peleissä on tästä eteenpäin sallittua tehdä viisi pelaajavaihtoa entisen kolmen sijaan.

Koronasyistä viime ajat käytössä ollut systeemi jää siis lopullisesti jalkapalloon. Huuhkajien apuvalmentaja Mika Nurmela kokee, että tämä antaa valmennukselle täysin uudenlaisia resursseja.

– Onhan tuota tietoa toki odotettu. Viidellä vaihdolla pystyy tekemään paljon taktisia muutoksia, ja voidaan jopa harjoitella tilannekohtaisesti, miten tätä hyödynnetään milloinkin, kommentoi Nurmela.

Puolustuspeli on tökkinyt

Vaikka Suomi on päästänyt vain kaksi maalia kolmeen otteluun, nämä takaiskut olisivat ainakin katsojien silmissä olleet helposti vältettävissä.

Avausottelussa Olympiastadionilla Bosnia-Hertsegovina iski tasoitusmaalin lisäajalla keskityksestä, jonka ykköspalloa lähinnä oli neljä vieraspelaajaa.

Paulus Arajuuri ja Joona Toivio hoitivat puolustuksen keskustaa vuosia, mutta nyt uusien topparien on täytettävä lopettaneen kaksikon saappaat.

O'Shaughnessyn tilalle Bukarestissa vaihdettu keskuspuolustaja Richard Jensen on pelannut Hollannin toisella sarjatasolla joukkueessaan isossa roolissa ja saanut nyt runsaasti peliaikaa kahdessa edellisessä Huuhkaja-ottelussa.

– Iso vastuuhan se on, mutta parhaani mukaan teen sitä, mitä osaan, Jensen sanoi Huuhkajien verkossa järjestetyssä mediatilaisuudessa maanantaina.

– Myöskään Romania ei pystynyt sahaamaan Huuhkajien puolustuslinjoja. Vaikka sen vaarallisuus vastahyökkäyksissä oli tiedossa, sai romanialaisryhmä tukun laadukkaita maalipaikkoja, niin ikään keskityksistä.

– Aina voi spekuloida, mutta lopulta pitää vain skarpata ja pelata paremmin. Havainnoinnista, kommunikoinnista ja tilanteenvaihtojen sijoittumisestahan takaiskut johtuvat, Jensen jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat