Mainos

Jalkapallon sopupelien järjestelijälle ehdotonta vankeutta

Lapin käräjäoikeus on tänään antanut tuomion niin sanotussa sopupelijutussa. Asiassa olivat vastaajina osassa peleistä järjestelijänä toiminut singaporelainen Wilson Raj Perumal sekä seitsemän sambialaista ja kaksi georgialaista Rovaniemen palloseuran pelaajaa.

Käräjäoikeus tuomitsi pelien järjestelijänä toimineen Perumalin lahjomisesta elinkeinotoiminnassa, väärennyksestä, valtionrajarikoksesta ja haitanteosta virkamiehelle 2 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Perumalin rangaistusta määrättäessä käräjäoikeus otti rangaistusta koventavana seikkana huomioon sen, että hänen rikollinen toimintansa on ollut suunnitelmallista ja hän on toiminut ryhmässä, joka on perustettu tekemään kansainvälisiä vedonlyöntihuijauksia.

Käräjäoikeus tuomitsi kaksi pelaajaa lahjuksien ottamisesta ja lahjonnan avunannosta. Seitsemän pelaajaa tuomittiin lahjuksen ottamisesta. Kaikille yhdeksälle pelaajalle jaettiin ehdollisia vankeusrangaistuksia. Pisimmät rangaistukset ovat vuoden ja kahdeksan kuukauden pituisia. Lyhin tuomio on pituudeltaan kuusi kuukautta.

Perumalin asianajaja Pertti Pöykkö kertoo tavanneensa Perumalin tänään. He sulattelevat tuomiota jonkin aikaa, ennen kuin päättävät valittavatko päätöksestä.

Järjesteltyjä otteluita yhteensä 26

Käräjäoikeuden mukaan järjesteltyjä pelejä oli kesäkuun 2008 ja helmikuun 2011 välisenä aikana yhteensä 24 RoPS:n ottelua sekä 20.9.2010 pelattu Haka - IFK Mariehamn ottelu ja 22.9.2010 pelattu TPS - AC Oulu ottelu.

Lahjusta sovittiin eri peleissä maksettavaksi joko RoPS:n häviöstä, tasapelistä tai voitosta tietyllä tai vähintään tietyllä maalierolla. Lisäksi sovittiin vähintään tai enintään tietyn maalimäärän syntymisestä ottelussa, maalin tulemisesta ottelun lopussa tai RoPS:n voitosta ilman rajoituksia.

Sovittu lopputulos saavutettiin 11:ssa RoPS:n pelissä, joista yhdessä ei lahjusta kuitenkaan maksettu. Myös kahdessa muussa ottelussa sovittu tulos saavutettiin.

Tarjotun lahjuksen määrä vaihteli pelikohtaisesti yhdelle pelaajalle tarjotusta 500 dollarista kahdeksalle pelaajalle yhteensä tarjottuun 80 000 euroon. Suurimmat yksittäisten pelaajien saamat lahjukset olivat hieman yli 40 000 euroa.

Katso Pauli Poutsen juttu (Seitsemän uutiset 19.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.