Jakob Ingebrigtsen tuhahti juoksijalegendalle – rajua puhetta ennätyksistä: "Mihin vedät rajan?"

Dramaattinen loppu! Ingebrigtsen pelastui huimalla syöksyllä 3:52
Dramaattinen loppu! Ingebrigtsen pelastui huimalla syöksyllä Oslon Timanttiliigassa

Juoksijalegenda Kenenisa Bekele esitti radikaalia muutosta ennätysten tilastoimiseen. Norjalainen tähtijuoksija Jakob Ingebrigtsen viittaa heittoon kintaalla.

NRK:n mukaan kolminkertainen olympiavoittaja Bekele ehdottaa Journal of Applied Physiology -julkaisussa, että valojänisten avulla tehdyt ennätykset pitäisi erottaa vanhoista, ilman teknologista apua tehdyistä ennätyksistä.

Etiopialainen Bekele ja kolme muuta kirjoittajaa ovat sitä mieltä, että teknologiset innovaatiot ovat kääntäneet yleisurheilun päälaelleen. Nelikon mielestä on mahdotonta verrata ennätyksiä, jotka on tehty ennen ja jälkeen sen, kun uusi kenkäteknologia ja valojänis yleistyivät juoksulajeissa. 

Valojänis auttaa juoksijoita tahdittamaan suoritustaan kesken juoksun. Sen avulla on helppoa seurata tavoiteaikaa. 

Artikkelissa linjataan, että ennätykset pitäisi erottaa tilastoinnissa toisistaan tähtimerkinnällä (*). 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ratkaisulla olisi seurauksia Norjan tähtiurheilijan Jakob Ingebritsenin ennätyksille, joita hän on tehtaillut nykyteknologian aikana.

– Tätä keskustelua käydään kaikissa urheilulajeissa. Useimmiten kyse on kehityksestä. Vanhoina aikoina oli siistiä olla harjoittelematta. Pitäisikö niihin suorituksiin laittaa tähti, Ingebrigtsen tuhahti Norjan Timanttiliigakisan jälkeen.

– Jos juot vettä ennen kilpailua, pitäisikö se merkata tähdellä? Mihin vedät rajan? Ingebrigtsen puhisi.

Jakob Ingebrigtsenillä on maailmanennätykset 2000 metrillä ja 1500 metrin sisäratakilpailusta. Euroopan ennätyksiä mies pitää hallussaan 1500 metrillä, mailissa ja 3000 metrillä. 

Lisäksi norjalainen piti 5000 metrin ennätystä hallussaan heinäkuuhun 2023 asti, jolloin Espanjan Mohamed Khatir rikkoi ajan. Khatir on kuitenkin tuomittu dopingrikkeestä, mutta kilpailukielto astuu voimaan vasta lokakuussa.

Lue myös:

    Uusimmat