Jäistä pelastettu pariskunta kiitteli henkensä pelastamisesta kakkukahveilla – palokunta liikuttui muistamisesta: "Ilman teitä ei olisi enää meitä"

Toimittaja kokeili, miltä tuntuu pudota heikkoihin jäihin – näin pelastaudut oikeaoppisesti 1:55
Video: Näin pelastaudut jäistä oikeaoppisesti.

Nurmijärven paloasemalla koettiin viikonloppuna liikuttavia hetkiä, kun työstä saadut kiitokset kannettiin henkilökohtaisesti perille. Jäistä pelastettu pariskunta toi palokunnan tiloihin kakkua, suklaata, kahvia ja kiitoskortin.

Pariskunta oli pelastettu Sääksjärvellä jäistä tammikuussa.

– Kun pelastustilannetta käytiin läpi yhdessä, myös oma porukka liikuttui muistellessaan hengenvaarallista tilannetta. Tyytyväiset ja kiitolliset asiakkaat ovat yksi syy, miksi tätä raskasta ja toisinaan melko vaarallistakin työtä on ilo tehdä, sanoo paloesimies Jukka Paldanius.

Tehtävä oli haasteellinen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen Nurmijärven paloaseman yksiköstä kerrotaan, että pelastustehtävä oli erittäin haasteellinen.

– Myös pariskuntaa auttamaan mennyt henkilö oli vajonnut jäihin ja alkutilanteessa paikalla oli vain kolme pelastajaa. Näiden kolmen pelastajan voimin vajonneet saatiin pelastusrenkaiden avulla maihin ja pahasti kylmettyneiden pelastettavien hoito saatiin käyntiin ensihoidon kanssa.

Vaikea pelastusoperaatio palkittiin kauniilla kiitoksella.

– Ilman teitä, ei enää olisi meitä, pariskunta kirjoittaa pelastuslaitoksen henkilökunnalle osoitetussa kortissaan.

Vaikka pakkaset ovat tänä talvena koetelleet myös Etelä-Suomen aluetta, on talven mittaan tapahtunut useita jäihin vajoamisia. Paksu lumikerros antaa suojaa luonnon jäälle ja vaikuttaa samalla siihen, ettei jäästä tule kovin vahvaa.

– Vaikka kovien pakkasten jälkeen jäiden paksuus saattaa kantaa ihmisen, kannattaa jäälle mennessä muistaa, että jään vahvuus voi esimerkiksi virtauksista ja pohjan laadusta riippuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla. 

Pelastuslaitos antaa ohjeita myös huolelliseen varustautumiseen.

– Jäälle mentäessä kannattaa aina ottaa mukaan naskalit ja köysi sekä reppu, joka voi kannatella pinnalla sekä pilli, joka avulla voi herättää huomiota. Yksin jäälle ei myöskään kannata lähteä.

Lue myös:

    Uusimmat