Jäikö vihreät sivurooliin ja ilman työvoittoa turpeenmakuisessa kehysriihessä? Kansanedustaja vastaa

3:36
Vihreiden kansanedustaja Jenni Pitko vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa.

9-päiväisiksi venyneet hallituksen kehysriihineuvottelut huipentuvat mahdollisesti vielä torstai-illan aikana. Isoissa kysymyksissä eteenpäin päästiin keskiviikkona, kun keskusta sai tahtonsa läpi ja turpeenkäytön alasajon aikataulua hidastettiin. Minkälainen tappio tämä oli vihreille, kansanedustaja Jenni Pitko?

– Tärkeintä on ilmastopolitiikan iso kuva. Meillä on tietty määrä päästöjä, mitä meidän täytyy hallituskauden aikaan vähentää. Jos hidastetaan turpeen alasajoa, ne korvataan toisaalla maataloudessa tai liikenteessä, Pitko muistutti MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa.

Pitko korostaa, että turpeen käyttö ollaan ajamassa alas vuoteen 2030 mennessä. Sitä hallitus ei voi enää pysäyttää, korkeintaan hidastaa.

Pitko ei näe, että vihreät olisi jäänyt riihen tuloksista väännettäessä sivurooliin, kun keskusta painoi ison vaihteensa päälle.

– Meille on ollut tärkeää, että hoidamme pandemiaa ja jälkivuosia niin, että saamme ihmisiä työelämään, panostetaan lapsiin, nuoriin ja kestävään kasvuun. Koulutuksesta ei tulla leikkaamaan; jos oltaisiin menty tiukasti kehyksissä, siihen olisi voitu joutua.

Vihreät ei näe huolestuttavana, että budjetin kehykset ylitetään vuosina 2022 ja 2023 noin 1,4 miljardilla eurolla.

– Meillä on ollut tärkeää, että pandemiasta noustaan taloutta elvyttäen tarpeeksi kauan, jotka eniten sitä tarvitsee. Panostusta koulutukseen, jotta nousemme tästä. Mutta totta kai talouden tasapaino pitkällä tähtäimellä on tärkeä asia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja