Mainos

Jäikö sade taas tulematta? Meteorologit kertovat miksi

Jäikö kesäsade sittenkin tulematta? Satoiko niskaan juuri silloin kuin ei pitänyt? MTV Uutisten meteorologit selittävät, miksi kesäsateiden ennustaminen on vaikeaa.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Poudan mukaan talvi- ja syyssateiden ennustaminen on kesäsateiden ennustamista helpompaa. Syynä ovat laajat matalapaineet, joita on liikkeellä erityisesti talvisin ja syksyisin.

–  Tällaisten sateiden elinikä voi olla monta vuorokautta ja niiden liike on tasaista. Nämä ilmiöt saavat voimansa siitä, että Pohjoisnavan ja etelän välillä on iso lämpötilaero, Pouta kertoo.

Kesäsateet sen sijaan syntyvät, kun aurinko lämmittää maan pinnan ja lämmin ilma lähtee kohoamaan. Siihen tiivistyy vähitellen pilvi, joista vesisateet saavat alkunsa.

Kesäsateet liikkuvat vain kymmenien kilometrien alueella, kun taas talven sateet liittyvät laajoihin matalapaineisiin, joiden mittakaava voi olla tuhansia kilometrejä. Kesäsateiden ennustaminen on vaikeaa myös siitä syystä, että ne kestävät vain vähän aikaa, esimerkiksi muutaman tunnin.

Loppuviikko epävakaista

Enemmän tai vähemmän kesäsateita on liikkeellä myös tällä viikolla, MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen ennustaa.

–  Suomi kuuluu koko loppuviikon epävakaisemman säätypin alueeseen, eli ilma on herkkää sadekuuroille. Keskiviikkona Etelä-Suomen yli kulkee sadealue, josta sade syntyy laaja-alaisemmasta nousuliikkeestä. Muualla Suomessa sateet ovat kuurosateita, Manninen kertoo.

Sateita on luvassa koko loppuviikoksi.

–  Tämän viikon säälle on tyypillistä, että se voi vaihdella hyvin nopeasti. Aurinkoa, sadetta ja ukkosta saadaan vuorotellen, Manninen sanoo.

Katso ylhäältä videolta Pekan tarkempi selitys kesä- ja talvisateista!

 

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.