Jaanan koira teki ällöttävän löydön vilkkaalta ulkoilualueelta: "Ammuttuja sorsia jätetty sellaisenaan siihen"

Jaana Pohja oli kävelyttämässä koiraansa Klaukkalassa sijaitsevalla maatalousalueella, kun hänen koiransa löysi maastosta jotakin hämmentävää.

Jaana Pohja oli käyttämässä koiraansa lenkillä, kun koira löysi jotakin kiinnostavaa läheisen joen rannalta. Pohja meni katsomaan ja näki mustan jätesäkin, jonka koira oli ehtinyt jo repiä auki. Säkin sisällöksi paljastui useita kuolleita heinäsorsia.

– Ihmettelin, että aika erikoista toimintaa. Ammuttuja sorsia jätetty sellaisenaan siihen, Pohja kertoo.

Säkki oli jätetty Luhtajoen rannalle, jossa kulkee aktiivisessa käytössä oleva ulkoilureitti.

– Siellä liikkuu paljon ulkoilijoita, koiria ja pyöräilijöitä, mutta siellä myös metsästetään, Pohja kertoo.

– En ole aiemmin törmännyt tällaiseen, vaikka alueella on aiemminkin metsästetty ja vaikka olen vuosia liikkunut Luhtajoen rantamilla.

Pohja oli nostellut hieman päällimmäisiä lintuja, ja ne olivat vaikuttaneet kokonaisilta. Alempiin lintuihin hän ei koskenut, eikä ole varma, oliko niistä otettu lihoja talteen, vai oliko joku jättänyt ampumansa linnut kokonaan hyödyntämättä luontoon.

Pohja teki löydön puolitoista viikkoa sitten lauantaina, eikä ilmoittanut asiasta eteenpäin esimerkiksi ympäristöviranomaisille. Hän oli liikenteessä jalan koiransa kanssa, eikä voinut itse hävittää jätesäkkiä sorsineen. Raatojen ympärillä pörräsi jo kärpäsiä.

Iso määrä kuolleita lintuja suljettuna tiukasti jätesäkkiin ihmetyttää Pohjaa.

– Toiveeni on se, että mitä ikinä luonnossa tehdään metsästyskaudellakin, niin oltaisiin vastuullisia. Se mikä metsästetään, viedään myös mukana pois. Ja jos ne on pakko jättää luontoon, niin ei haudata mihinkään muovipussiin joen laitaan, vaan toimitaan asianmukaisesti, Pohja kertoo.

Ruhojen jättäminen asutusalueelle ei ole toivottavaa

Nurmijärven riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Markku Lemola kertoo, että nyljettyjen eläinten ruhot voivat näyttää päällepäin kokonaisilta, vaikka esimerkiksi rintalihakset olisi otettu niistä pois.

Lemola kertoo, ettei nyljettyjenkään ruhojen jättäminen maastoon ole tavallista. Hänen mukaansa eläinten raadot kuuluisi hävittää asiallisesti esimerkiksi jätehuollon kautta.

– Metsästäjäkurssilla käydään asia läpi, kun metsästyskortin suorittaa, että miten saaliit käsitellään, hän sanoo.

Kuolleiden eläinten jäännöksiä jätetään metsästyskaudella myös maastoon, kun niistä on otettu lihat talteen, sillä erilaiset petoeläimet, kuten ketut ja supikoirat, hyödyntävät ruhot ravinnokseen nopeastikin.

Muovipussiin niitä ei kuitenkaan kuulu sulkea. Hyvän käytännön mukaista on huolehtia, että mahdollisesti luontoon jätettävät eläinten raadot ovat syrjässä esimerkiksi yleisiltä kulkureiteiltä.

– Tien läheisyys on aina sellainen, että siellä liikkuu ihmisiä ja kaikki on nähtävillä. Parempi olisi aina hävittää saalisjätteet huomaamattomaan paikkaan etenkin asutusalueella. Tässäkin tapauksessa sorsat olisivat olleet ketulle ja muille eläimille ruokaa, jolloin ne menisivät takaisin luonnon kiertokulkuun, Lemola kertoo.

Sorsien metsästyskausi on alkanut elokuun 20. päivä. Riistakeskuksen mukaan siihen osallistuu vajaa satatuhatta metsästäjää.

Lue myös:

    Uusimmat