Mainos

Jääkö Suomi pois Sotshin paralympialaisista?

Suomen joukkue voi jäädä pois Sotshin paralympialaisista, jos tilanne Krimin niemimaalla Ukrainassa kiristyy entisestään nykyisestä.

– Se on mahdollista. Olemme jatkuvasti yhteydessä Suomessa viranomaisiin, niin Supoon kuin valtion ylimpään johtoon, että tiedämme missä mennään, kertoo MTV Uutisille Suomen paralympiakomitean pääsihteeri Tiina Kivisaari.

Päätösten aika on pian, sillä suurimman osa Suomen 13-henkisestä joukkueesta on määrä matkustaa Sotshiin tiistaina. Ruotsin 19-henkisen urheilijaryhmän lento kisapaikalle on jo huomenna. Jos Ruotsi vetäytyy, vetäytyykö Suomikin?

– Ihan noin pitkälle ei olla ajateltu, mutta Pohjoismaat tekevät tiivistä yhteistyötä paralympialiikkeen sisällä, luonnollisesti vaihdamme tietoa myös tämäntyyppisissä asioissa.

Koko kisojen mahdolliseen peruuntumiseen Kivisaari ei ota kantaa. Paralympiakomitea ei ole saanut toistaiseksi Ukrainan tilanteeseen minkäänlaista ohjeistusta niin kansainväliseltä olympiakomitealta (KOK) kuin kansainväliseltä paralympiakomitealtakaan (IPC).

Olympialiike on sitoutunut noudattamaan YK:n vahvistamaa olympiarauhaa kisoissaan. Sitoumus ei kuitenkaan ole osoittautunut kovin pitäväksi. Venäjä soti Georgian kanssa Pekingin vuoden 2008 kesäkisojen aikana - Yhdysvallat puolestaan harjoitti sotatoimia isännöidessään Salt Lake Cityn vuoden 2002 talvikisoja.

Suomen 13 urheilijan joukkue Sotshin paralympiakisoihin 7.–16. maaliskuuta:

– maasto- ja ampumahiihto: Juha Härkönen, Lasse Kankkunen, Rudolf Klemetti, Ilkka Tuomisto, Maija Järvelä, Sini Pyy

– alppihiihto: Katja Saarinen

– lumilautailu: Matti Suur-Hamari

– pyörätuolicurling: Markku Karjalainen, Tuomo Aarnikka, Vesa Hellman, Sari Karjalainen, Mina Mojtahedi

Lähde: STT

– Olympiarauhan kunnioittaminen tuntuu unohtuvan ja on äärimmäisen ikävää, moneltakin kannalta, ei tietysti vain urheilukilpailujen vuoksi, Kivisaari toteaa.

Kivisaari pitää äärimmäisen epätodennäköisenä, että jos kisat Sotshissa peruuntuvat, ottaisi jokin muu maa ne hoidettavakseen vielä tänä talvena.

– Vaikka talviparalympialaiset ovat selvästi urheilijamäärältään kesäkisoja pienemmät , odotetaan Sotshiin noin 700 urheilijaa 45 maasta, aika ison majoituskapasiteetin sen pyörittäminen vaatisi. Alppilajit ovat varmasti haastavin järjestää, ja talvi alkaa olla myös murtomaa- ja ampumahiihtoa varten ohi. Kelkkajääkiekkoon ja curlingiin löytyisi tiloja.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja