Mitä tapahtuu suomalaisurheilijoiden olympiapaikoille? Tokion kisojen siirto kova paikka monelle konkarille

4:50
Videolla juttua Tokion olympialaisten siirtymisestä.

Tokion kesäolympialaisten siirto vuodella eteenpäin kesään 2021 tietää monelle urheilijalle muutosta suunnitelmiin, mutta samalla moni saa lisäaikaa joko valmistautumiseensa tai kisapaikan hankkimiseen.

Suomalaisurheilijoista monet olivat jo ehtineet varmistaa joko henkilökohtaisen kisapaikan tai maapaikan heinäkuulle suunniteltuihin kisoihin.

Varmoja kisoihin lähtijöitä olivat uimari Matti Mattsson, aitajuoksijat Annimari Korte ja Reetta Hurske, keihäänheittäjät Antti Ruuskanen ja Oliver Helander sekä kävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen ja estejuoksija Topi Raitanen.

Näiden lisäksi maapaikkoja oli saavutettuna pyöräilyssä (Lotta Henttala), kouluratsastuksessa (Henri Ruoste) sekä ampumaurheilussa (Lari Pesonen, Satu Mäkelä-Nummela) ja purjehduksessa (Monika Mikkola/Tuula Tenkanen, Kaarle Tapper, Tuuli Petäjä-Sirén).

Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajalla Mika Lehtimäellä ei vielä tässä vaiheessa ole parempaa tietoa näiden kisapaikkojen kohtalosta, mutta hän uskoo Kansainvälisen olympiakomitean säilyttävän kiinnitykset ennallaan.

– Lähtisin siitä, että kun virallista karsintajärjestelmää on kuitenkin edetty, niin ne urheilijat, jotka olympiapaikan ovat jo saavuttaneet, olisi aika erikoista, että se pyyhittäisiin ja aloitettaisiin alusta, Lehtimäki toteaa MTV Uutisille.

– Uskon, että karsintasysteemiä pyrittäisiin jatkamaan tästä tilanteesta, jossa nyt ollaan.

Lopettamista pohtivat urheilijat ison päätöksen edessä

Maalis-toukokuu olisi ollut kiivainta olympiakarsintojen kiivainta aikaa, sillä esiesimerkiksi nyrkkeilyssä, painissa ja uinnissa oli tarkoitus ratkaista suuri osa kisapaikoista maanosakarsinnoissa ja maailmancupin kisoissa.

Samoin esimerkiksi painonnostossa olympiaranking oli menossa kiinni 30. huhtikuuta. Uinnin ja voimistelun EM-kisat olisivat myös olleet tärkeitä näyttöpaikkoja. Yleisurheilukaudesta on jo peruttu ensimmäiset Timanttiliigan kisat, mutta pian koronaviruksen leviäminen vaikuttanee jo kesäkuun kisoihin.

Suoria olympiakarsintoja tullaan nyt mitä todennäköisimmin siirtämään reippaasti eteenpäin. Näin urheilijat saavat hengähdystauon ja pystyvät valmistautumaan haasteeseen rauhassa.

– Ensi kevät tulee sikäli käyttöön, että saadaan loput paikat urheilullisesti oikein karsittua, ja todennäköisesti samoin systeemein, jotka aikaisemmin oli sovittu, mutta nyt vain vuotta jälkeenpäin, Lehtimäki toteaa.

Monelle vuosi lisäaikaa tulee kuin tilauksesta, mutta uransa loppuvuosia kisaaville urheilijoille tilanne voi olla toinen.

– Kenties konkariurheilijoilla, jotka ovat valmistautumassa viimeisiin olympialaisiinsa, siihen tulee vuoden siirtymä, ja se on tietysti harmillinen heidän kohdaltaan, Lehtimäki myöntää.

– Totta kai kaikkien kohdalta, jotka ovat huippukuntonsa tuohon tähdänneet, tulee suunnitelmiin muutoksia.

Lehtimäki huomauttaa myös, että monet urheilijat ovat tehneet yhteistyösopimuksiaan juuri olympialaisiin asti, joten tämän tuen varmistaminen vuodeksi eteenpäin on nyt monilla edessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja