Itsemurhakuski voi viedä ammattiautoilijalta työn ja terveyden

Tänä keväänä liikenteessä on tapahtunut paljon onnettomuuksia, joissa vastaantuleva auto on ajautunut kuorma-auton eteen "toistaiseksi tuntemattomasta syystä".

Tuorein tapaus on huhtikuun puolivälistä, kun Helsingin perhesurman tapauksen yhteydessä selvisi perheenisän ajaneen päin vastaan tulleen kuorma-auton keulaa.

Eilen nuori mies ajoi vastaantulevaa autoa päin. Molempien autojen kuljettajat kuolivat. Tapausta tutkitaan henkirikoksena.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n viestintäpäällikkö Heini Polamon karkean arvion mukaan selkeitä itsemurhatapauksia, joissa henkilöautolla ajetaan päin rekkaa, on vuodessa muutama kymmenen.

– Niitä tapauksia, joille ei löydy mitään selitystä sille, miksi siirrytään vastaantulevien kaistalle, on noin nelisenkymmentä, Polamo arvioi.

Kolarin kulut syyttömälle kuskille

Polamon mukaan kuskit selviävät tilanteista yksilöllisesti.

– Selviytymistavat ovat hyvin yksilöllisiä, jokaisen ihmisen elämäntilanteesta, tapahtumasta ja kokonaisuudesta kiinni.

Tiedetään myös tapauksia, joissa kuljettajan yritystoiminta on päättynyt ainoan ajoneuvon mentyä lunastukseen.

– Kyseessä on pitkä prosessi, jossa yrittäjä joutuu näkemään paljon vaivaa saadakseen uuden ajoneuvon. Tietysti siinä menettää sen hetkiset asiakkuudet. Voi olla sitovia sopimuksia, joten yrittäjä voi joutua kalliilla hankkimaan korvaavan ajoneuvon.

Polamo sanoo, että monille kuskeille tapahtuneesta nousee takautumia mieleen esimerkiksi silloin kun ajaa onnettomuuspaikan ohi.

– Tiedän tapauksia, joissa kuljettaja ei ole sairausloman jälkeen pystynyt enää palaamaan työhönsä kuorma-auton ohjaamoon. Yhtä reseptiä selviämiseen ei ole. Jokainen voi itse kuvitella, miltä tuntuu, kun joku käyttää sinua itsemurhan tai itsemurhayrityksen välineenä.

Vertaistuki auttaa kriisitilanteissa

SKAL on käynnistänyt Norjan ja Ruotsin mallia seuraillen raskaan liikenteen vertaistuen. Parikymmentä henkisen tuen koulutuksen saanutta on mukana toiminnassa, jolla autetaan kriisitilanteisiin joutuneita raskaan liikenteen ammattilaisia lähinnä kuuntelemalla ja keskustelemalla.

Toistaiseksi auttajaan saa yhteyden soittamalla Autoliiton tiepalvelunumeroon 0200 8080, ja kysymällä raskaan liikenteen vertaistukea.

– Yleensä osataan tarjota henkistä tukea ja kriisiapua heti. Kun ihminen on sokissa, hän ei kuitenkaan välttämättä mitään apua osaa ottaa vastaan, vaan päällä on sellainen selviytymisvaihde, että kyllä minä pärjään.

– Korostetaan sitä, että autettavan ihmisen pitäisi saada arjesta kiinni. Jos tulee masennus tai syyllisyys tapahtuneesta, niin lähtisi palauttamaan mieliinsä asioita, joista sai iloa ennen onnettomuutta.

Lue myös:

    Uusimmat