Mainos

Italiasta siirretyt eritrealaiset saapuivat Suomeen – Miksi Eritreasta paetaan?

Suomeen on tullut ensimmäinen turvapaikanhakijoiden joukko, joka on osa EU:n sisäisiä siirtoja. Italiasta lennätetyt 50 eritrealaista saapuivat Kemi-Tornion lentoasemalle iltapäivällä.  

Viranomaiset eivät kertoneet etukäteen heitä kuljettavan charter-lennon aikataulua eikä määränpäätä.

Sisäisin siirroin tulevat eivät saa automaattisesti turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta, vaan heidän hakemuksensa käsitellään kuten muidenkin hakemukset. Heidät majoitetaan vastaanottokeskuksiin. 

Miksi Eritreasta paetaan?

Eritrea on yksipuoluevaltio jonka ihmisoikeustilanne on maailman pahimpia. Kiivaan kansallismielinen presidentti Isaias Afwerki puolueineen pitää maassa kuria rautaisella otteella eikä valtiollisia vaaleja järjestetä.

Eritrea itsenäistyi keisari Haile Selassien jälkeisestä Etiopiasta 1993, yhteensä 30 vuotta kestäneen itsenäisyyssodan jälkeen.

Alkujaan sissiliikkeen perillinen, Eritrean kansan vapautusrintama EPLF otti tuolloin vallan ja perusti kansallismielisen yksipuoluevaltion ja kielsi muun poliittisen toiminnan.

Valtapuolue muutti nimensä demokratian ja oikeudenmukaisuuden kansanrintamaksi PFDJ:ksi. Afwerki on ollut valtionpäämies itsenäistymisestä lähtien.

Eritrea soti Etiopian kanssa vielä 1998-2001 mutta välienselvittely jätti jännitteitä ja sen jälkeen Afwerkin ote on vain kiristynyt.

Kaikkien 18-40 -vuotiaiden eritrealaisten on suoritettava pakollinen valtiollinen puolentoista vuoden palvelusaika joka on pääpiirteissään sotilaskoulutusta.

Reserviläisiä kutsutaan kuitenkin toistuvasti palvelukseen 50 ikävuoteen saakka ja palvelusaika voi olla yli 10 vuotta. Niinpä Eritrean armeija onkin Afrikan suurimpia.

Lehdistönvapaus, kokoontumisvapaus ja yhdistystoiminta on tiukasti rajattua. Valtiosta karkausta yrittävät ja armeijaa välttelevät joutuvat vankilaan. Eritrea on lehdistövapaudessa maailman toiseksi huonoin, Pohjois-Korean jälkeen.

Kansainväliset yritykset puuttua Eritrean tilanteeseen ovat epäonnistuneet. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.