Mainos

Italialaistoimittaja hämmästelee suomalaisten mikrofonikammoa: Haastatteluja ei tahdo herua

Kun italialainen Anna Trebbi kaivaa laukustaan mikrofonin ja yrittää saada haastatteluja kadulla, ei suomalainen puhu.

– Tuntuu, että suomalaiset eivät halua näyttää tunteitaan, ei hyviä eikä pahoja. Täällä näyttää olevan noloa kertoa, jos tarvitsee apua. Italiassa taas melskataan kovaan ääneen, jos esimerkiksi menettää työpaikan.

Ensimmäistä kertaa Suomeen tullut toimittaja Anna Trebbi lähti matkaan, koska esimies sattui lukemaan artikkelin Suomesta. Siinä kerrottiin Suomen lamasta ja mahdollisesta eurosta eroamisesta.

– Suomesta kirjoitetut artikkelit antavat ehkä liiankin synkän kuvan maastanne. Halusin ottaa selvää miten täällä oikeasti menee. Kaduilla on paljon turisteja, ei ehkä kaikilla ole ostoskasseja kädessä.

– Täällä on siistiä ja hiljaista, kerjäläisiä ja kodittomia ei ole niin kuin Roomassa.

Suomalainen koulutuksen taso on tehnyt Trebbiin vaikutuksen.

– Suomalaiset ovat myös selkeästi koulutetumpia kuin italiaiset. Ja kouluissa on enemmän vaihtoehtoja Italiaan verrattuna. Meillä on tehty paljon koulu-uudistuksia, mutta mikään ei tunnu toimivan. Yritämme ottaa oppia Suomesta.

Mikrofonikammoisuutta kadulla

Anna Trebbi tekee juttuja Italian yleisradioyhtiö RAI:n radioon, mutta haastattelujen kanssa on hieman vaikeuksia.

– Olen yrittänyt tehdä katuhaastatteluja, mutta ne eivät oikein onnistu. Suomalaiset eivät suostu vastaamaan ihan yksinkertaisiin kysymyksiin. He ovat selkeästi myös vähän ujoja kertomaan jos joku asia menee huonosti. Eivätkä muut saa tietää jos he joutuvat pyytämään apua. Itse tosin olisin samanlainen, en siis ehkä ihan tyypillinen italialainen. 

Suomessa toimitaan, Italiassa räksytetään

– Mutta fiksuja suomalaiset ovat ja koulutettuja, he näyttävät tietävän tilanteen, eivätkä elä missään illuusioissa. Täällä ehkä toimitaan ja tehdään, kun Italiassa räksytetään.

– Esimerkiksi hallitus ja liitot Italiassa eivät keskustele lainkaan. Hallitus päättää ja liitot sitten järjestävät mielenosoituksia. Niitä on joka päivä, ei ole mikään uutinen jos julkisen liikenteen työntekijät ovat lakossa.

Muutamia haastatteluja Trebbi on jo kuitenkin saanut nauhalle.

– Viranomaisia saa haastatteluun helposti. Olen haastatellut myös Italian suurlähettilästä ja kävin esimerkiksi katolisessa Pyhän Henrikin katedraalissa kysymässä mitä he tekevät köyhien hyväksi. Ja uskon saavani vielä myös tavallisten suomalaisten kommentit, naurahtaa MTV:llä vieraillut Anna Trebbi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.