Mainos

Israel vetäytyi Gazasta

Palestiinalaiset alkoivat aamulla moukaroida Gazaan jääneitä synagogia, kun Israelin sotilaat olivat vetäytyneet alueelta.

Israelin armeija on vetäytynyt lopullisesti Gazan siirtokunnista 38 vuoden miehityksen jälkeen. Viimeisetkin Israelin sotilaat vetäytyivät alueelta aamun tunteina ja palestiinalaisten turvallisuusjoukot saivat haltuunsa Israelin entiset siirtokunnat.

Palestiinalaiset aloittivat heti Israelin vetäytymisen jälkeen moukaroida Gazaan jääneitä synagogia. Silminnäkijät kertoivat puskutraktorin hävittäneen muun muassa tyhjennetyn Netzarimin siirtokunnan synagogan maan tasalle.

Netzarimiin pääsi tunkeutumaan myös nuorisojoukkoja pian viimeisten sotilaiden lähdettyä. He ehtivät sytyttää synagogan tuleen ennen kuin se purettiin.

Palestiinalaishallinto ilmoitti eilen, että kaikki parikymmentä Gazan synagogaa tuhotaan. Israelilaisten sotilaiden piti alun perin itse purkaa siirtokuntien synagogat, mutta työt keskeytettiin loppuviikosta.

Palestiinalaiset ovat juhlineet 38 vuotta kestäneen miehityksen päättymistä muun muassa ammuskelemalla ilmaan. Lisäksi palestiinalaisten lippu liehuu useiden siirtokuntien saloissa vallanvaihdon merkkinä.

Palestiinalaisten johtajan Mahmud Abbasin mukaan Gazan kaistalla on kuitenkin yhä ratkaisemattomia kysymyksiä, kuten satamien käyttö. Abbas sanoi, että palestiinalaisten on nyt keskityttävä talouden kehittämiseen ja investointien hankkimiseen Gazan kaistalle.

Aiemmin Abbas luonnehti miehityksen päättymistä ilon päiväksi, jollaista palestiinalaiset eivät olleet nähneet vuosisataan.

Hamas vakuuttaa vastarinnan jatkuvan

Palestiinalaisten äärijärjestö Hamas vakuuttaa, että se jatkaa aseellista vastarintaansa kunnes kaikki palestiinalaisten maat vapautetaan Israelin miehityksestä. Hamasin mukaan sen taistelu ei siis pääty, vaikka Israel onkin saattanut loppuun historiallisen vetäytymisensä Gazan siirtokunnista, sillä tämä askel ei vielä merkitse palestiinalaisten maiden kattavaa vapauttamista.

- Jatkamme aseellista vastarintaa vapauttaaksemme kansamme ja puolustaaksemme sitä, Hamas-johtaja Ismail Hanieh sanoi tiedotustilaisuudessa Gazassa päivällä.

Palestiinalaiset ovat toistaneet näkemyksensä, jonka mukaan Gazan kaistaleen miehitys jatkuu käytännössä vielä Israelin sotilaiden poistuttua, sillä Israel kontrolloi edelleen alueen maarajoja, ilmatilaa sekä merialuetta.

- Kansamme ei hyväksy Gazaa vankilana. Liikkumisen tulisi olla vapaata, Ismail Hanieh sanoi toimittajille.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja