Israel vastaa syytöksiin kansanmurhasta

Israel esittää tänään oman näkemyksensä asiasta tuomioistuimessa.

Kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) jatkaa tänään Haagissa käsittelyä asiassa, jossa Israelin toimien Gazassa on esitetty täyttävän kansanmurhan määritelmän. Pyynnön Israelin sotatoimien käsittelylle on tehnyt Etelä-Afrikka.

Syytökset jyrkästi kiistänyt Israel esittää tänään oman näkemyksensä asiasta tuomioistuimessa.

Etelä-Afrikka esitti torstaina tuomioistuimessa, että Israelin täytyy heti lopettaa sotatoimensa Gazassa, koska Israel rikkoo niillä YK:n joukkotuhontaa koskevaa yleissopimusta.

– Mikään aseellinen hyökkäys valtion alueelle, oli se miten vakava hyvänsä, ei voi oikeuttaa tai puolustaa joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen rikkomista, sanoi Etelä-Afrikan oikeusministeri Ronald Lamola torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Lamolan mukaan Israelin vastaus äärijärjestö Hamasin lokakuussa tekemille terrori-iskuille on ylittänyt rajan ja johtanut yleissopimuksen loukkauksiin.

Israelin ulkoministeriön edustaja Lior Haiat syytti torstaina Etelä-Afrikkaa Hamasin "oikeudellisena haarana" toimimisesta ja kuvaili Etelä-Afrikan syytöksiä tekopyhiksi.

Tuomioistuimen päätökset ovat laillisesti sitovia, mutta sillä ei ole valtuuksia panna niitä täytäntöön.

Israel aloitti iskunsa Gazan kaistalle lokakuun alussa sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israelin puolelle, surmasivat Israelin mukaan yli 1 100 israelilaista ja ottivat noin 250 panttivankia. Yli kolme kuukautta kestäneen sodan aikana Gazassa on kuollut Hamasin valvoman alueen terveysministeriön mukaan lähes 23 500 ihmistä, joista suuri osa on naisia ja lapsia.

Lue myös:

    Uusimmat