Israel Hamasille: Sähköt ja vesi pysyvät Gazassa poikki niin pitkään, kunnes panttivangit on vapautettu

”Kuolema on edessäsi” – Gazassa asuvat etsivät eloonjääneitä Israelin iskujen jälkeen 0:34
”Kuolema on edessäsi” – Gazassa asuvat etsivät eloonjääneitä Israelin iskujen jälkeen (9.10.)

Israel ei salli mitään toimituksia Gazaan ennen kuin äärijärjestö Hamas vapauttaa sieppaamansa panttivangit.

– Humanitaarista apua Gazaan? Mitään sähkökytkintä ei käännetä päälle, mitään vesihanaa ei avata eikä yksikään polttoainerekka pääse alueelle ennen kuin siepatut israelilaiset on palautettu kotiin, sanottiin energiaministeri Israel Katzin lausunnossa.

Israel on saartanut Gazan täysin. Gazan ainoa voimalaitos lopetti toimintansa keskiviikkona sen jälkeen, kun siltä loppui polttoaine.

Avustusjärjestöt ovat vaatineet Israelia sallimaan humanitaaristen käytävien avaamisen. Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja on kuvaillut tilannetta Gazassa katastrofaaliseksi.

Hamasilla on hallussaan noin 150 panttivankia, sekä siviilejä että sotilaita. Hamas on uhannut tappaa panttivankeja, jos Israel jatkaa iskujaan siviilikohteisiin ilman ennakkovaroitusta.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) kertoi torstaina toimivansa välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä neuvotteluissa, joissa Gazaan viedyt panttivangit yritetään saada vapaiksi. 

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kertonut aloittaneensa neuvottelut panttivankien vapauttamisesta.

Hamas on myös väittänyt vapauttaneensa kolme panttivankia. Äärijärjestön mukaan äiti ja kaksi lasta päästettiin vapaaksi Israelin ja Gazan välisellä alueella. Israelin median mukaan Hamas ei koskaan edes vienyt kolmikkoa Gazaan, vaan heidät päästettiin vapaaksi jo Israelin puolella.

MTV Uutiset seuraa Israelin tapahtumia tässä artikkelissa.

Israel valmistautuu kaupunkisotaan – millainen taistelu Gazaan on tulossa? 9:43
Israel valmistautuu kaupunkisotaan – millainen taistelu Gazaan on tulossa? (10.10.)

Lue myös:

    Uusimmat