Isoa öljynjalostamoa uhkaa sulkeminen Naantalissa – hotellinomistaja tuskailee jo ennestään vaikeaa tilannetta: "Tämä on inhimillinen tragedia"

4:15
Tunnelma on apea Naantalissa, missä Neste uhkaa sulkea öljynjalostamon – 330 ihmistä uhkaa jäädä työttömäksi.

Pääministeri Sanna Marin vierailee tänään Naantalissa tapaamassa Nesteen öljynjalostamon työntekijöitä ja kaupungin edustajia. Marinin lisäksi Naantalissa ovat myös työministeri Tuula Haatainen ja elinkeinoministeri Mika Lintilä. Tunnelmat kaupungissa ovat apeat.

Neste ilmoitti maanantaina harkitsevansa Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista. Naantalin Nesteen-yksikkö työllistää noin 330 ihmistä. Neste ilmoittaa, että sen yt-neuvotteluissa voidaan vähentää enintään 470 työpaikkaa. Uudelleenjärjestelyt koskevat myös Porvoon yksikköä.

Valtio on luvannut alueelle tukea, mutta tunnelmat kaupungissa ovat apeat. Vaikutukset ovat merkittävät myös lähiseudulle. 

– Vaikutukset ulottuvat koko alueelle eli myös Raision, Turun ja koko Varsinais-Suomen alueelle. Nesteen työpaikat menetetään pääonin ja myös alihankkijoiden työpaikkoja. Kyllä tällä on iso vaikutus majoitus- ja ravintolatoimintoihin ja moniin muihinkin elinkeinoihin, sanoo Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen MTV Uutisille.

Uutinen oli iso takaisku, sanoo myös naantalilainen hotellinomistaja.

– Tämä on merkittävä asia erityisesti majoitusalalle, joka muutenkin kärsii koronan vaikutuksista, tuskailee hotelli Palon omistaja Jouni Kankaanpää.

Jalostamo on tuonut asiakkaita Kankaanpään hotelliin välillä pitkäksikin aikaa. 

– On kysyntäpiikkejä, kuten muutaman kerran vuosikymmenessä toistuva huoltoseisokki. Esimerkiksi tässä hotellissa vuonna 2017 brittiläinen yritys vuokrasi koko hotellin reiluksi kuukaudeksi. Sellaisen huonemäärän hakeminen muilta markkinoilta on kyllä enemmän kuin haasteellista.

Surullisin tilanne on kuitenkin irtisanomisuhan alla olevilla jalostamon yli 300 työntekijällä. 

– Tämä on inhimillinen tragedia kaikille Nesteellä työskenteleville, joita tämä koskettaa kaikista eniten, Kankaanpää sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja