Islanti keskeyttää Modernan rokotteen käytön kokonaan

Islanti kertoi perjantaina keskeyttävänsä Modernan koronavirusrokotteen käytön kokonaan. Syyksi kerrotaan sydäntulehduksen suurempi riski rokotteen sivuvaikutuksena.

Islannin terveysviraston mukaan maassa on riittävästi Pfizerin ja Biontechin rokotetta, minkä takia Modernan käyttö voidaan kokonaan keskeyttää.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi eilen, että Suomessa ei pitäisi antaa Modernan rokotetta alle 30-vuotiaille miehille ja pojille varovaisuusperiaatteen vuoksi. Ruotsissa Modernan käyttö on keskeytetty niillä, jotka ovat syntyneet vuonna 1991 ja sen jälkeen, ja Tanskassa sekä Norjassa alle 18-vuotiailla.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa, jossa ovat olleet mukana Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska, on havaittu, että Modernan koronarokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman muita korkeampi riski saada sydänlihastulehdus.

Islanti on antanut viimeiset kaksi kuukautta lähes yksinomaan Modernan rokotetta lisäannoksena iäkkäille, immuunipuutteisille sekä niille, jotka ovat saaneet Johnson & Johnsonin yksittäisannoksena annettavaa rokotetta.

Modernan käytön keskeyttäminen ei vaikuta maan rokotustahtiin. 370 000 asukkaan saarivaltiossa 88 prosenttia yli 12-vuotiaasta väestöstä on jo täysin rokotettu.

Lue myös:

    Uusimmat