IS: Sofi Oksasen ja kustantajan rahariita vihdoin ohi – sopu löytyi vuosien oikeustaiston jälkeen

Kirjailija Sofi Oksanen ja Bazar-kustantamot ovat saavuttaneet sovun kahdessa oikeusjutussa, uutisoi Ilta-Sanomat.

Bazar Kustannus vaati heinäkuussa 2013 kirjailija Sofi Oksaselta noin miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksista. Vaatimus putosi oikeudessa 800 000 euroon. Korvausvaatimukset perustuivat arvioon kirjamyynnistä saamatta jääneeseen voittoon.

Kustantamon mukaan Oksanen oli tehnyt sen kanssa useista kustannussopimuksista muodostuvan kokonaisuuden vuonna 2005 ja että Oksanen luovutti konsernille kustannusoikeuden hänen seuraavalle romaanilleen, jonka työnimi oli Ranskalainen päärynä.

Oksasen seuraava teos ilmestyi kuitenkin vasta vuonna 2008. Kyseessä oli menestysromaani Puhdistus ja sen kustansi WSOY.

Kustantamon mukaan Oksanen luovutti sopimuskokonaisuudessa oikeudet myös kahden aiemman teoksen kustantamiselle ja julkaisemiselle Ruotsissa. Oksanen purki sopimuksen vuonna 2011. Kustantamon mukaan Oksasella ei ole hyväksyttävää syytä sopimuksen purkamiseen.

Heinäkuussa 2015 Helsingin käräjäoikeus velvoitti Oksasen maksamaan Bazar-kustantamoille 35 000 euroa vahingonkorvauksena ja 15 000 euroa oikeudenkäyntikulujen korvauksena toteuttamatta jääneestä Ranskalainen päärynä -teoksesta.

Aiempien teoksien kustantamista ja julkaisemista koskeva kanne hylättiin käräjäoikeudessa ja Bazar-kustantamo velvoitettiin maksamaan Oksaselle oikeudenkäyntikulujen korvauksena yli 15 000 euroa.

Ilta-Sanomat uutisoi, että molempien asioiden käsittelyä oli määrä jatkaa hovioikeudessa huomenna tiistaina, mutta osapuolet ovat saavuttaneet sovinnon molempien oikeusjuttujen osalta.

– Olen erittäin iloisella mielellä. Nyt on hyvä alkaa valmistautua jouluun, Oksanen kommentoi Ilta-Sanomille. 

Lähde: Ilta-Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat