Erikoinen oikeustapaus: Ankean lähiön elämästä kirjoittanut kirjailija joutuu maksamaan tonneja henkilöille, jotka tunnistivat itsensä kirjasta

Keski-Suomen käräjäoikeudessa on jätetty sillensä kirjailija Noora Vallinkoskea vastaan nostetut kunnianloukkaussyytteet.

Oikeusjuttu liittyi Vallinkosken esikoisromaaniin Perno Mega City (Atena Kustannus, 2018), jonka tapahtumat kytkeytyvät Turun seudulla Pernossa sijaitsevan lähiön elämään ja ihmiskohtaloihin 1980-luvulla.

Syyttäjä luopui syytteistä ennen torstaisen oikeudenkäynnin alkua, koska kirjailija oli päässyt sopuun asianomistajien kanssa.

Alkujaan kirjailijaa vastaan nostettiin syytteet kahdesta kunnianloukkauksesta ja yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Jutun asianomistajien ja syyttäjän mukaan kirjassa esiintyvät henkilöhahmot olivat nimiensä, asuinpaikkojensa ja kirjassa kuvattujen taustojen perusteella tunnistettavissa.

Asianomistajien mukaan kirjassa oli esitetty valheellisia ja halventavia tietoja ja vihjauksia heidän todellisesta perhe-elämästään.

Asianomistajat ja kirjailija olivat aikanaan asuneet yhtä aikaa Pernossa. Kirjailija kuitenkin kiisti tunteneensa asianomistajia tai muutoinkaan kirjoittaneensa todellisista henkilöistä.

Sopu ja korvaukset

Oikeusprosessin edetessä asianomistajat ja kirjailija pääsivät sopuun. Asianomistajat luopuivat kirjailijaan kohdistetuista rangaistusvaatimuksista, ja syyttäjä peruutti syytteet.

Keski-Suomen käräjäoikeuden päätöksellä kuitenkin vahvistettiin kirjailijan pyynnön mukaisesti hänen korvausmaksuvelvollisuutensa asianomistajille.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan kirjailija määrättiin maksamaan kolmelle asianomistajalle 1 000 euroa kullekin ja neljännelle asianomistajalle  2 500 euroa.

Yhteensä korvaussumma on 5 500 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat