Iranissa vangittu ruotsalaisdiplomaatti palaa Ruotsiin vankienvaihdossa – Ruotsi vapautti elinkautisvangin

Iran syytti ruotsalaista EU-diplomaatti Floderusta Iranin turvallisuuden vastaisista toimista.

Iranissa elinkautiseen tuomittu ruotsalaisdiplomaatti Johan Floderus palaa Ruotsiin vankienvaihdossa.

Floderus on matkalla kotiin toisen ruotsalaisen vangin kanssa, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Minulla on ilo ilmoittaa, että Johan Floderus ja Saeed Azizi ovat nyt lentokoneessa matkalla kotimaahansa Ruotsiin ja pääsevät pian perheensä luo, pääministeri sanoo.

EU-diplomaatti Floderus vangittiin Iranissa vuonna 2022. Iran syytti Floderusta Iranin turvallisuuden vastaisista toimista, tiedustelutoimista Israelin kanssa ja "korruptiosta maan päällä". Korruptio maan päällä on maan vakavimpia rikoksia ja voi johtaa kuolemantuomioon.

Azizi pidätettiin viime vuoden marraskuussa ja tuomittiin myöhemmin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Vaihdossa Iraniin vankilateloituksissa tuomittu

Ruotsissa elinkautiseen vankeuteen tuomittu Hamid Noury lähetetään vaihdossa iranilaisille viranomaisille, Iran sanoo.

Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2019 pidätetty Noury tuomittiin Ruotsissa elinkautiseen vankeuteen osallistumisestaan joukkoteloituksiin iranilaisessa vankilassa 1980-luvun lopulla.

– Hamid Noury, joka on ollut laittomasti vangittuna Ruotsissa vuodesta 2019, on vapaana ja palaa maahan muutaman tunnin kuluttua, Iranin ihmisoikeusneuvoston johtaja Kazem Gharibabadi kirjoitti X:ssä julkaistussa lausunnossa.

Nouryn tapaus liittyy ainakin Irakin ja Iranin välisen sodan loppupuolen tapahtumiin. Tuolloin ainakin 5 000 vankia tapettiin eri puolilla Irania kostoksi iranilaisen Kansan mujahedin -järjestön hyökkäyksistä.

Noury oli tuolloin työskennellyt apulaissyyttäjänä vankilassa lähellä Teherania.

Lue myös:

    Uusimmat