Mainos

Iranin ydinongelmien takana vihainen mato?

Stuxnet-tietokonevirus saattaa olla osittain Iranin ydinohjelmaan liittyvien viivästysten takana. YK:n kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että Stuxnet-mato saattaa olla viivästyttänyt Iranin toimia uraanin rikastamisessa.

Kesäkuussa havaittu Stuxnet on ensimmäinen tietokonemato, joka kohdistui teollisuuslaitosten ohjausjärjestelmiin.

Heinonen toteaa, että Iranin Natanzin uraaninrikastuslaitoksen viivästysten syynä on monia syitä, mutta yksi syy saattaa löytyä juuri Stuxnetista. Tästä ei ole kuitenkaan vahvistusta. Iran on puolestaan kieltänyt, että sen ydinohjelman viivästykset olisivat olleet Stuxnetin aiheuttamia.

Tietoturvayhtiö Symantecin tutkijan mukaan Stuxnet oli suunniteltu hyökkäämään uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien moottoreita vastaan. Uraanin rikastaminen on avainasemassa ydinenergian kehittämisessä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo teknologiasivuillaan, että tietoturvayhtiöiden keräämien tietojen mukaan 60 prosenttia kaikista Stuxnet-tartunnoista tapahtui juuri Iranissa.

Syyskuussa julkistetun IAEA:n raportin mukaan Iranin ydinlaitoksissa oli muutaman kuukauden aikana jouduttu poistamaan käytöstä noin 160 sentrifugia. Laitteiden sulkemiselle ei annettu selitystä.

Iranin Bushehrin ydinvoimalan on tarkoitus alkaa tuottaa voimaa tammikuussa, kaksi kuukautta suunniteltua myöhemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.