Mainos

Onko huippuunsa viritetty Stuxnet-mato Israelin sabotaasia Iraniin?

Stuxnet-haittaohjelma on puhuttanut teknologiasivustoilla viime viikkoina. Eräät asiantuntijat pohtivat nyt, onko Stuxnet Israelin kehittämä tietokonemato, jolla oli tarkoitus hyökätä Iranin teollisuuden hallintajärjestelmiin. Iran ilmoitti tällä viikolla, että Stuxnet on iskenyt mm. tietojärjestelmiin Bushehrin ydinvoimalassa.

Tutkijoiden mukaan Stuxnetin koodissa on mahdollisia viitteitä israelilaiseen alkuperään. Ajatus on vielä tällä hetkellä kuitenkin puhdasta arvailua, toteaa Network World verkkosivuillaan.

Stuxnet vaikuttaa joka tapauksessa selvästi verkkosodankäyntiä varten kehitellyltä haittaohjelmalta, joka on suunniteltu horjuttamaan vihollisen energiaresursseja. Stuxnet-haittaohjelma havaittiin kesäkuussa ja se on hermostuttanut etenkin energian jakoon liittyvää toimialaa. Mato käyttää mm. Windows-pohjaisten tietokoneiden haavoittuvuuksia hyväksi.

Tietoturvayhtiö Symantec ei nimeä mitään tahoa haittaohjelman luojaksi, mutta kertoo kuitenkin oudoista Israeliin liittyvistä viittauksista, jotka saattavat olla haudattuna Stuxnetin koodiin. Symantec kuitenkin varoittaa tekemäsrä pikaisia johtopäätöksiä, sillä haittaohjelman laatija on saattanut tarkoituksella upottaa koodiin valheellisia vihjeitä Israelin osallisuudesta.

Symantec toteaa Stuxnet-madosta seuraavanlaisesti: "Stuxnet on uhka, joka kohdistuu tiettyihin teollisiin hallintajärjestelmiin Iranissa, kuten kaasuputkijärjestelmiin ja voimalaitoksiin. Stuxnetin tavoite on sabotoida laitoksia uudelleenohjelmoimalla hallintajärjestelmiä hyökkääjän aikomalla tavalla."

Stuxnet on erittäin taidokkaasti tehty eikä sitä ole ilmeisesti tarkoitettu tekemään tavallisille haittaohjelmille ominaisia temppuja. Sitä onkin yhä vahvemmin alettu pitää verkkosodankäynnin aseena, jolla valtio pystyy kaatamaan toisen valtion energiajärjestelmiä.

Symantecin arvion mukaan Stuxnet on tällä hetkellä levinnyt noin 100 000 koneeseen. Tartunnoista 60 % sijaitsee Iranissa. Loput tartunnat on havaittu Indonesiassa, Intiassa ja Azerbaidzanissa. Muualla maailmassa tartuntaa on havaittu vain pieniä määriä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.