Mainos

Iranin sanktioita kovennetaan

Iran ei noudattanut sille asetettua määräystä uraanin rikastamisen lopettamisesta helmikuun määräaikaan mennessä.

Yhdysvallat, Saksa, Ranska, Venäjä, Britannia ja Kiina pääsivät perjantaina periaatteessa sopuun Iranin-vastaisten pakotteiden koventamisesta, ilmoitti Ranskan ulkoministeriö. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet ja Saksa kävivät asiasta puhelinneuvotteluja päivän mittaan.

YK:n turvallisuusneuvoston on laadittava uusi Irania koskeva päätöslauselma. Iran ei taipunut määräaikaan mennessä YK:n vaatimukseen luopua uraanin rikastamisesta.

Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy sanoi puhelinneuvottelujen päätteeksi, että kuuden maan edustajat olivat "täysin yksimielisiä" uuden päätöslauselman sisällön suuntaviivoista.

Yhdysvaltain edustajat kertoivat, että neuvonpito kuuden maan kesken jatkuu vielä lauantaina, ja että päätöslauselmaluonnosta voidaan ryhtyä työstämään ensi viikolla.

Douste-Blazyn mukaan uuden päätöslauselman täytäntöönpanossa YK:n turvallisuusneuvosto voi turvautua kaikkiin tarvittaviin keinoihin, sotilaalliset keinot pois lukien.

YK:n turvallisuusneuvosto otti joulukuussa käyttöön Iranin-vastaisia pakotteita vastalauseena maan ydinohjelmalle. Muun muassa ydinteknologian kehittämiseen tarvittavien materiaalien vienti Iraniin kiellettiin ja Iranin ydinohjelman parissa työskentelevien iranilaisten varat jäädytettiin.

Pakotteiden tiukentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA viime viikolla totesi, ettei Iran ole vaatimuksista huolimatta keskeyttänyt uraanin rikastamista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.