Mainos

Irak tyrmäsi Yhdysvaltain syytökset

Irakin johtaja Saddam Husseinin lähipiiri pitää Yhdysvaltain ulkoministerin puhetta YK:lle amerikkalaisena showna.

Saddam ja lippu

Irakin johtajan Saddam Husseinin neuvonantajan mukaan Yhdysvaltain ulkoministerin Colin Powellin selonteko YK:ssa oli tyypillistä amerikkalaista showta. Neuvonantaja pitää Powellin esittämiä ääninauhoja irakilaisviranomaisten puhelinkeskusteluista erittäin huonona tiedustelupalvelun työnä ja satelliittikuvat olivat hänen mielestään pelkkiä piirroselokuvia.

Irak aikookin lähettää YK:n pääsihteerille Kofi Annanille kirjeen, jossa vastataan Powellin "valheisiin ja syytöksiin".

Powell: Irak peittelee joukkotuhoaseita


Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell aloitti Suomen aikaa puoli kuudelta illalla YK:n turvallisuusneuvostossa Irakin kysymykseen liittyvien todisteiden esittämisen. Hän sanoi, että Irak on rikkonut selvästi YK:n päätöslauselmia.

Aluksi Powell esitti puhelinkeskustelun, jossa kaksi irakilaista upseeria keskustelee todisteiden salaamisesta YK:n asetarkastajilta. Powellin mukaan Irak oli myös hävittänyt joukkotuhoaseisiin liittyviä asiakirjoja ja tietokoneiden kovalevyjä. Irak pystyy tuottamaan myös isorokkovirusta biologiin aseisiin, vakuutti Powell. Hänen mukaansa Yhdysvallat on saanut tiedustelutietoja, joiden mukaan Irakilla on biologinen aseohjelma. Lisäksi Irakilla arvioidaan olevan 100-500 tonnia kemiallisten aseiden ainesosia.

Powell viittasi mm. silminnäkijöiden havaintoihin liikutettavista bioaseiden laboratorioista. Aselaboratorioita voidaan Yhdysvaltain tietojen mukaan siirtää helposti muualle, jos asetarkastajat ovat saapumassa niiden läheisyyteen. Powell lainasi erityisesti erästä teknikkoa, jonka kerrottiin olleen paikalla, kun 12 ihmistä kuoli tällaisessa laitoksessa sattuneen virus- tai bakteerivuodon takia vuonna 1998. Powellin mukaan Saddam Hussein on ryhtynyt toimiin kymmenien tartuntatautien kehittämiseksi asekäyttöön ja on saanut haltuunsa suuria määriä pernaruttobakteereja. Powell sanoi olevansa myös varma siitä, että Irakin ja terroristiverkosto al-Qaidan välillä on yhteys ja että satelliittikuvat todistavat verkoston koulutusleirejä olleen maassa. Pääosa esitetyistä todisteista perustuu kuitenkin jo olemassaoleviin tietoihin.

Ulkoministeri Powellin mielestä YK:n turvallisuusneuvosto on vaarassa muuttua merkityksettömäksi, jollei se nyt ryhdy harkitsemaan niitä vakavia seurauksia, joilla se on aiemmin uhannut Irakia.

Rauhan mahdollisuus yhä olemassa?

YK:n pääsihteeri Kofi Annan uskoo yhä Irakin kriisin rauhanomaiseen ratkaisuun. Annan sanoi illalla YK:n turvallisuusneuvostossa, että Yhdysvallat on edelleen valmis luopumaan sotasuunnitlemistaa Irakia vastaan, jos Irak vain noudattaa YK:n päätöslauselmia.

Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer sanoi, että sodan syttyminen saatetaan välttää, jos Irak ryhtyy täyteen yhteistyöhön asetarkastajien kanssa ensi viikonloppuna. Fischerin mukaan on tärkeää, että tarkastajat tutkivat turvallisuusneuvostolle esitetyt Irakin vastaiset syytteet, ennen kuin minkäänlaisista jatkotoimenpiteistä päätetään.

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Mohamed ElBaradei vierailevat Irakissa viikonloppuna.

Powellin puheelle ristiriitainen vastaanotto

Kansainvälisten asiantuntijoiden ensireaktiot ulkoministeri Colin Powellin puheeseen YK:n turvallisuusneuvostossa olivat ristiriitaisia. Barthelemy Courmont, Pariisissa sijaitsevan kansainvälisen strategisen tutkimuslaitoksen (Iris) asiantuntija, luonnehti Powellin esitystä "PR-mielessä erittäin vahvaksi". Courmontin mukaan yksityiskohtaista todistusaineistoa ei kuitenkaan ollut.

Brittiläisen aseidenriisuntatutkimuslaitoksen (Vertic) tutkija Kenneth Boutin sanoi, että Powellin esittämät todisteet voidaan kiistää. Boutinin mukaan todisteiden perusteella voi kuitenkin päätellä, että Irak jatkaa aseohjelmaansa.

Britannian asevoimien tutkimuslaitoksen johtaja Ellie Goldsworthy puolestaan sanoi Powellin esittämää todistusaineistoa "erittäin vakuuttavaksi".
-Se on uskoakseni omiaan herättämään eräät niistä maista, jotka ovat tähän asti istuneet kahdella tuolilla, Goldsworthy sanoi.

Kiina ja Venäjä: Asetarkastusten jatkuttava

Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuanin mielestä YK:n asetarkastajille on annettava lisäaikaa Irakin joukkotuhoaseiden tutkimiseen. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sanoi Powellin esityksen osoittavan, että YK:n on jatkettava asetarkastuksia Irakissa.

Britannian ulkoministeri Jack Straw uskoo, että Saddam Hussein valehtelee väittäessään, ettei Irakilla ole enää joukkotuhoaseita.

Ranska kanta ei muuttunut

Irakin sotaa vastustava Ranskan kanta ei ole muuttunut Yhdysvaltain esittämien uusien todisteiden myötä, sanoi pääministeri Jean-Pierre Raffarin tänä aamuna Intiassa, missä hän aloitti kolmipäiväisen vierailunsa.

-Haluamme asetarkastajien tekevän työnsä hyvin Irakissa, Raffarin sanoi.

Hänen mukaansa on olemassa muita tapoja kuin sota tuhota joukkotuhoaseita.

-Sota on vasta viimeinen vaihtoehto. Olemme sitoutuneet kaikin keinoin estämään sodan, hän sanoi. Raffarin tähdensi Ranskan haluavan tuhottaviksi aseet, "joita Irakilla saattaa olla".

Äärimuslimi kiisti Powellin syytökset

Ääri-islamilaisen Ansar al-Islam -ryhmän perustaja mullah Krekar kiisti tuoreeltaan Powellin syytökset, että ryhmällä olisi yhteyksiä al-Qaida-verkostoon. -En minä eikä kukaan muukaan Ansar al-Islamin jäsen ole tavannut Abu Musab Zarqawia, Krekar sanoi Oslosta käsin.

Powellin mukaan al-Qaida-verkoston korkealla jäsenellä Zarqawilla on läheiset suhteet Ansar al-Islamiin. Krekar on asustanut Norjassa pakolaisena vuodesta 1991. Yhdysvallat epäilee hänen syyllistyneen terrorismiin.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Huomenta Suomi 06.02.2003)

Vaikka Venäjä pitää ulkoministeri Powellin eilistä esitystä YK:ssa vakuuttavana, haluaa se asetarkastusten jatkuvan.

(Huomenta Suomi 06.02.2003)


Tohtori Pekka Visuri arvioi, ettei ulkoministeri Powellin esitys tuonut ilmi mitään oleellisen uutta.

(Huomenta Suomi 06.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.