Intiassa muistettiin raiskauksen uhreja sytyttämällä kynttilöitä

Intian Delhissä kunnioitettiin tänään vuosi sitten miesjoukon raiskaukseen kuolleen naisen muistoa. Hiljentymisiin osallistui satoja ihmisiä. 

-Vuosipäivää on vietettävä, jotta ihmiset liittyvät tähän liikkeeseen ja tulevat takaamaan naisten turvallisuutta, sanoi uhrin isä intialaiselle tv-kanavalle. 

Kuusi miestä raiskasi 23-vuotiaan naisen bussissa Delhissä vuosi sitten. Nainen sai niin pahoja vammoja, että kuoli myöhemmin sairaalassa. Tapaus nostatti suurmielenosoituksia raiskaajia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Raiskaajista neljä tuomittiin syyskuussa kuolemaan ja yksi kolmeksi vuodeksi vankilaan, koska hän oli teon aikaan alaikäinen. Kuudes syytetyistä teki itsemurhan vankilassa maaliskuussa.

Intiassa entistä useammat raiskauksen uhrit tekevät rikosilmoituksen. Seksuaalisesta väkivallasta uskalletaan puhua uudella tavalla vuoden takaisen joukkoraiskauksen jälkeen, sanoo paikallisen naisjärjestön aktivisti Kavita Krishnan.

-Viimevuotinen liikehdintä on voimaannuttanut kamppailemaan seksuaalista väkivaltaa vastaan, Krishnan arvioi.

"Kaduilla mikään ei ole muuttunut"

Joukkoraiskaus on johtanut lakimuutoksiin, ja viranomaisten mukaan seksuaalirikosten käsittelyä on nopeutettu.

-Kaduilla juuri mikään ei ole muuttunut. Delhin poliisi ei ole onnistunut suojelemaan asukkaita pimeään aikaan, vaikka partiointia on luvattu lisätä, arvostelee muun muassa The Pioneer -lehti.

Maaseudulla oikeutta on vielä vaikeampi saada kuin kaupungeissa. Varsinkin köyhät jäävät yksin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

-Ei ole mitään takeita, että poliisi ottaa heidän rikosilmoituksensa vakavasti, puhumattakaan tuomion langettamisesta, sanoo järjestön asiantuntija Divya Iyer.

Myös Asian Age -lehti suhtautuu uusiin lakeihin pessimistisesti. Pääkirjoituksessa epäillään, että "seksuaalinen terrorismi" jatkuu, koska lakeja ei panna kaikkialla toimeen.  

Lue myös:

    Uusimmat