Mainos

Intialainen kyläneuvosto kiistää määränneensä siskokset raiskattaviksi: Mitään kokousta ei pidetty!

Intialainen kyläneuvosto kiistää määränneensä kaksi siskosta raiskattaviksi rangaistuksena siitä, että heidän veljensä karkasi naimisissa olevan ylemmän kastin naisen kanssa.

Uutinen väitetystä määräyksestä on herättänyt laajaa kansainvälistä pahennusta ja sadattuhannet ihmiset ovat vaatineet siskosten pelastamista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kerännyt yli neljännesmiljoona allekirjoitusta vetoomukseen, jossa tuomitaan kyläneuvoston määräys ja vaaditaan siskosten suojelua.

Kyläneuvoston jäsenet ovat kuitenkin kiistäneet antaneensa määräyksen. Siskosten perheenjäsenet eivät ole varmoja, onko käskyä annettu, ja paikallinen poliisi kiistää sen. Tieto sai alkunsa huhupuheista ja väite levisi, kun siskosten perheen lakimies esitti väitteen kirjelmässä korkeimmalle oikeudelle.

Kirjelmässä väitettiin, että kyläneuvosto olisi käskenyt riisua 23- ja 15- vuotiaat siskokset alastomiksi ja marssittaa heitä kylän läpi kasvot mustattuina, rangaistuksena heidän veljensä toimista. Perhe on jättänyt kylän ja paennut Delhiin.

Perinteiset kyläneuvostot toimivat tuomioistuimissa monissa osissa Intian maaseutua ja saattavat puuttua naimakauppoihin, maaomistuksiin ja naisten pukeutumiseen. Joissakin tapauksissa tiedetään kyläneuvostojen määränneen raiskauksia rangaistuksina.

Kyläneuvostojen päätöksistä on kuitenkin vaikeaa saada varmaa tietoa, koska määräykset annetaan suullisesti eikä niitä kirjata minnekään.

Uutista pidettiin silti uskottavana, koska seksuaalinen väkivalta on Intiassa yleistä ja kastijärjestelmä pahentaa sitä.

Amnesty: Pelon ilmapiiri estää puhumasta

Uutistoimisto Reuters haastatteli 20 ihmistä Sankrodin kylässä, mutta ei saanut varmistusta väitteille raiskausmääräyksestä.

Selvityksessä ilmeni, että kyläneuvosto ei – toisin kuin kirjelmässä väitettiin – koostu korkeamman kastin miehistä, vaan 80 prosenttia jäsenistä on alemman kastin naisia.

– Montako kertaa minun pitää sanoa, ettei mitään kokousta ole pidetty? Me keskustelemme arkisista asioista, kuten tien korjaamisesta ja vesipumpuista, sanoi neuvoston naispuheenjohtaja, 55-vuotias Bala Devi.

Amnesty pitää edelleen kiinni vetoomuksestaan ja vaatii Intian viranomaisia suojelemaan siskoksia. Järjestön saamien tietojen mukaan kylässä vallitsee pelon ilmapiiri, jonka takia ihmiset eivät uskalla puhua ulkopuolisille.

Amnestyn Suomen-osaston tiedottaja Heli Sariola kertoo, että vetoomus on kerännyt Suomessa 43 000 allekirjoitusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.