Insinööriliitto ihmettelee Microsoft-huhumyllyä

Uutistoimisto Bloombergin välittämä uutinen Microsoftin mahdollisista jätti-irtisanomisista on säikäyttänyt Suomessakin.

Bloombergin tietojen mukaan iso osa irtisanomisista kohdistuisi Nokialta ostettuun matkapuhelinyksikköön ja sen kanssa päällekkäisiin toimintoihin.

Microsoftin tytäryhtiön Microsoft Mobilen palvelukseen siirtyi huhtikuun kaupassa Nokialta noin 30 000 työntekijää, joista 4700 on Suomesta. 

Nyt Bloombergin lähteiden mukaan Microsoftin väkeä uhkaa suurin vähennys sitten vuoden 2009, jolloin yhtiöstä karsittiin 5800 työpaikkaa.

Insinööriliitossa odotetaan lisätietoa tilanteesta. Sitä saadaan viimeistään ensi viikolla, kun Microsoft julkistaa osavuosiraporttinsa.

– Eniten tässä onkin yllättänyt se, miten suuren spekulaation tämä kirjelmä on saanut aikaiseksi. Spekuloinnit kun ovat aina vasta spekulointeja, sanoo Insinööriliiton neuvottelujohtaja Ismo Kokko.

Riittääkö Suomen huippuosaaminen?

Kokko on seurannut tapahtumia uutisten välityksellä, eikä hänen mukaansa missään vielä viitata suoraan esimerkiksi siihen, että irtisanomiset kohdistuisivat Suomen ex-nokialaisiin.

– Mielestäni mihinkään ei perustu vielä se spekulaatio, että nämä mahdolliset irtisanomiset kohdistuisivat Suomeen. Meillähän on ennemmin suunnittelu- ja tuotekehitystä Suomessa, varsinaista kännykkätuotantoa ei. Jos Microsoft miettii virtaviivaistamista, voisi kuvitella, että se siellä tuotannossa tapahtuisi. Näin ollen irtisanomiset olisivat jossain muualla päin kuin Suomessa,  sanoo Kokko.

Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokari korostaa, että Suomessa on huippuosaamista - mutta riittääkö se?

– Yksi mieleeni tullut niin sanottu kauhuskenaario on se, että yhdysvaltalaiset yritykset ovat yleensä hyviä vetämään kotiinpäin yrityskaupoissa. Kyllä he mielummin työllistävät valitettavasti omaa porukkaansa.

Porokarin mukaan on olemassa sellainen pelko, että Microsoft kokee, ettei sillä ole Suomesta enää uutta saatavaa.

Pyörän pitäisi pyöriä aina vaan nopeammin

Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin mukaan tämänkaltaiset uutiset olivat kuitenkin odotettuja.

– Yrityskaupan jälkeen ei ole ollut vielä mitään henkilöstövaikutuksia. Ei tämä varmasti talon sisällä ollut yllätys. Se, miten se tulee tapahtumaan, missä maassa ja missä laajuudessa - sitähän ei vielä kukaan tiedä, Porokari sanoo.

Kokon mukaan Bloombergin saamat arviot väenvähennyksen tarpeesta ovat kuitenkin merkittäviä lukuja.

– On ikävää, jos näin kävisi. Tuotantolinjojen yhdistämisissä on yleensäkin ollut puheissa isoja lukuja, joten valitettavasti tuo ei ihan tavatonta olisi. Kaikilla suurilla yhtiöillä on markkinapaineet niskassaan sen suhteen, että koko ajan pitäisi saada näyttöä siihen, että pyörä pyörii entistä nopeammin.

Nokian matkapuhelinten oston jälkeen Microsoft-konsernissa on yhteensä 127 000 työntekijää. Se on reilusti enemmän kuin kilpailijoilla Applella ja Googlella.

Jatkuvat vähennyshuhut turruttavat

Insinööriliitto seuraa lähipäivien tapahtumia tiiviisti suomalaisten yksiköiden kanssa. 

– Siellä on totuttu tällaisiin huhumyllyihin jatkuvasti jo silloin, kun matkapuhelintuotanto ei ollut vielä siirtynyt Microsoftille. Uskoisin, että Suomessa odotellaan suht rauhallisesti sitä, mitä tapahtuu, Kokko sanoo.

Samoilla linjoilla on Porokari.

– Ihmiset ovat jo niin turtuneita yt-uutisiin, joten siellä nyt jonkinlaisessa apatiatilassa odotellaan faktatietoa, joka saadaan luultavasti ensi viikon alkupuolella.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.