Mainos

Inkerin liitto torjuu vakoiluväitteet

Inkerin liiton Pietarin-osaston puheenjohtaja Eero Pellinen on sydämistynyt väitteistä, joiden mukaan paluumuuttajajonosta huolehtivalla osastolla olisi yhteyksiä Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:hen.

Hän torjuu painokkaasti kansanedustaja Sulo Aittoniemen viime vuoden lopulla eduskunnassa kirjallisessa kysymyksessä esittämän arvelun.
-On hullua sanoa, että inkeriläiset olisivat yhteistyössä (FSB:n edeltäjän) KGB:n kanssa. Koko kansa karkotettiin ja monia ammuttiin Stalinin aikana. Silloin KGB syytti inkeriläisiä yhteistyöstä suomalaisten kanssa, Pellinen muistuttaa.

Hänen mukaansa löysillä puheilla on pilattu kaikkien inkerinsuomalaista maine.
-Tämä tuo koko kansalle mustan täplän, hän suree. Inkerinliiton Pietarin osasto ryhtyi 90-luvun alussa Suomen viranomaisten siunauksella huolehtimaan paluumuuttajajonosta, kun runsasta kävijämäärää ei pystytty vastaanottamaan pääkonsulinviraston tiloissa.

Liiton väki kirjaa paluumuuttajat jonoon, jakaa neuvoja ja tarkistaa sen, että pyrkijöillä on tarvittavat asiakirjat. Päätös paluumuuttostatuksen saamisesta syntyy ulkomaalaisviraston haastattelun perusteella ja on siten Suomen viranomaisten käsissä. Suomen viranomaisten vastuulla on myös varmistua siitä, että tulijan syntyperää koskevat tiedot ovat aidot.

Paluumuuttostatuksen edellytyksenä on, että toinen vanhemmista tai kaksi isovanhempaa on inkerinsuomalaisia. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.