Inflaatio kiihtyi joulukuussa – elintarvikkeiden lisäksi kulttuuri ja vapaa-ajan menot kallistuivat

Hintojen nousu osui suomalaisten ruokakoreihin monin tavoin 2:15
KATSO MYÖS: Näin hintojen nousu osui suomalaisten ruokakoreihin.

Asuminen, sähkö ja polttoaineet halpenivat lähes kolme prosenttia viime vuoden joulukuusta, mutta samaan aikaan muun muassa elintarvikkeet kallistuivat yli kolme prosenttia.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan laskettu inflaatio kiihtyi joulukuussa 1,6 prosenttiin, käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista. Marraskuun vastaava lukema oli 0,7 prosenttia.

EU-asetuksiin perustuvassa yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi on vertailukelpoinen muiden EU-maiden vastaavien tietojen kanssa.

Kulttuuri ja vapaa-aika kallistuivat

Erityisen paljon vuoden takaisesta nousivat yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan kulttuuriin ja vapaa-aikaan, koulutukseen sekä ravintoloihin ja hotelleihin liittyvät menot, jotka kaikki kallistuivat yli viisi prosenttia. Alkoholijuomat ja tupakka kallistuivat samaan aikaan 4,8 prosenttia.

Asumisen, veden, sähkön, kaasun ja muiden polttoaineiden ohella halpenivat myös terveyteen liittyvät menot, jotka laskivat yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin mukaan 2,6 prosenttia.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kuukausimuutos marraskuusta joulukuuhun oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 0,5 prosenttia.

 

Lue myös:

    Uusimmat