Mainos

Independent: Britannia valmistautuu aloittamaan EU-eronsa tammi–helmikuussa

Britannia voisi aloittaa EU-eroprosessinsa virallisesti varhain ensi vuonna. Asiasta uutisoi sanomalehti Independent.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi lehdelle Bratislavan huippukokouksessa, että Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan prosessi voisi alkaa tammi-helmikuussa.  

– Hän (May) ilmoitti, että on lähes mahdotonta aloittaa prosessia tänä vuonna, mutta on todennäköistä, että siihen ollaan valmiita tammikuussa tai helmikuussa, Tusk sanoo lehdelle.  

Kesäkuisen brexit-äänestyksen jälkeen Britannian EU-erolle ei ole tähän mennessä annettu tarkkoja aikatauluja.  
EU:sta eroamisen juridiset raamit on kirjattu Lissabonin sopimuksen 50. artiklaan. Sitä ei ole vielä koskaan sovellettu käytäntöön.

Juncker: Vapaan liikkuvuuden säilyttävä

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker pohjusti tulevia brexit-keskusteluja ja pysyi kannassa, jonka mukaan Britannian on hyväksyttävä ihmisten vapaa liikkuvuus, mikäli se haluaa osaksi EU:n sisämarkkinoita. Junckerin mukaan Britannialla ei ole mahdollisuuksia yhteismarkkinoille ilman sitä. Juncker katsoo, ettei asiassa voida joustaa.

– Haluamme hyvät ja läheiset välit Britannian kanssa. Emme voi kuitenkaan antaa neuvottelujen vahingoittaa omia intressejämme, Juncker sanoo.  

Myös EU-maiden johtajat ovat vaatineet vapaan liikkuvuuden hyväksymistä. Aiemmin myös Britannian kauppakumppani Japani on vaatinut Britanniaa säilyttämään työvoiman vapaan liikkuvuuden EU-maiden välillä ja pysymään EU:n yhteismarkkina-alueella.


EU-maiden huippukokous sujui pääministeri Juha Sipilän mukaan eilen sopuisassa ja rakentavassa hengessä.

1:51

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.