EU raotti tavoitteitaan brexit-neuvotteluihin – eron ehdot ensin

Euroopan unioni on valmis keskustelemaan Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta, kun erosopimuksen keskeisistä kohdista on sovittu. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esitteli EU:n reunaehtoja brexit-neuvotteluille tänään Maltalla.

Britannian ja EU:n uudesta suhteesta voidaan Tuskin mukaan keskustella sitten, kun neuvotteluissa on tapahtunut riittävää edistystä. Tämä voisi hänen mukaansa tapahtua jo syksyllä, jos Eurooppa-neuvosto niin päättää.

– Keskusteluiden aloittaminen samaan aikaan, kuten jotkut ovat Britanniassa esittäneet, ei tapahdu, Tusk linjasi.

Suuntaviivat menevät seuraavaksi jäsenmaiden pureksittavaksi, ja ne on tarkoitus hyväksyä päämiestapaamisessa huhtikuun 29. päivä. Kahden vuoden neuvotteluaika Britannian lähdöstä käynnistyi keskiviikkona, kun Britannian pääministeri Theresa May jätti maan eroilmoituksen.

Tuskin mukaan EU jakaa Mayn toiveen vahvasta suhteesta Britannian ja EU:n välillä.

– EU:n 27 maata eivät halua rangaista Britanniaa. Brexit on jo sinänsä tarpeeksi iso rangaistus.

Kansalaisten oikeuksista niin Britanniassa kuin EU:ssa pitää EU:n mukaan päättää niin pian kuin mahdollista.

EU myös haluaa, että Britannia vastaa kesken jäävistä velvoitteistaan.

– Tämä on reilua kaikille niille ihmisille, yhteisöille, tutkijoille ja maanviljelijöille, joille me, kaikki 28 maata, olemme luvanneet ja olemme velkaa nämä rahat.

Yksi EU:n päätavoitteista on myös varmistaa, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä rajasta ei muodostu estettä alueiden yhteistyölle.

EU on valmis hyväksymään siirtymäajan ennen kuin uusi kauppasopimus aikanaan astuu voimaan. Siirtymäaika lisäisi yritysten mahdollisuuksia varautua edessä oleviin muutoksiin. Moni yritys niin Britanniassa kuin Euroopassakin on pelännyt, mitä tapahtuu, jos kaupan ehdoista ei ole vielä sopimusta siinä vaiheessa kun Britannia lähtee maaliskuussa 2019.  

Lue myös:

    Uusimmat