Britannian parlamentti torjui ajatuksen brexitistä ilman erosopimusta – EU:ssa ollaan tyytyväisiä

Näin Brexit vaikuttaa yrityksiimme 5:29
Huomenta Suomi: Näin brexit vaikuttaa yrityksiimme

Britannian parlamentti torjuu ajatuksen, että maa jättäisi Euroopan unionin ilman erosopimusta. Parlamentin alahuone äänesti asiasta tiistai-iltana.

Parlamentti äänesti illan aikana useista vaihtoehdoista, miten edetä brexitin kanssa.

Kansanedustajien enemmistö haluaa myös avata uudelleen neuvottelut EU-erosopimuksesta. Parlamentti toivoo, että Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely korvattaisiin vaihtoehtoisilla järjestelyillä.

Pääministeri Theresa May kannusti parlamenttia hyväksymään muutosesityksen. Hän toivoi vahvaa mandaattia, jotta hänellä olisi neuvotteluvoimaa keskusteluissa EU:n kanssa.

Britannian aika käy vähiin, sillä brexitin on määrä astua voimaan 29. maaliskuuta. Enemmistö kansanedustajista hylkäsi esityksen lisäajan hakemisesta eroneuvotteluille.

Ensireaktio EU:sta: Erosopimusta ei avata

Brexit-sopimusta ei ole mahdollista avata enää uusille neuvotteluille, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin tiedottaja.

EU-maita edustavan Tuskin tiedottajan mukaan Irlannin rajaa koskeva hätäjärjestely on osa erosopimusta, eikä sitä neuvotella uudelleen.

Sen sijaan tulevan suhteen julistuksessa on enemmän liikkumavaraa. Jos Britannian toiveet tulevan suhteen osalta muuttuvat, EU on valmis harkitsemaan muutoksia julistukseen.

Tuskin tiedottajan mukaan EU:ssa ollaan tyytyväisiä Britannian parlamentin kantaan torjua ajatus erosta ilman sopimusta.

EU-maat ovat tarvittaessa valmiita harkitsemaan eropäivän siirtämistä, jos Britannia sitä pyytää. Päätös vaatii 27 jäsenmaan yksimielisyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat