Suomi tarjoutui isännöimään Bidenin ja Putinin mahdollista tapaamista – Venäjä harkitsee huippukokousta

Venäjä kertoo harkitsevansa ehdotusta huippukokouksen järjestämiseksi maan presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kesken, uutisoi AFP.

Putinin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskovin mukaan ehdotukseen tullaan perehtymään, mutta on liian varhaista puhua sen yksityiskohdista. Peskov kuitenkin kommentoi kahdenkeskisten suhteiden tärkeyttä.

Valkoinen talo kertoi eilen, että Joe Biden ehdotti Vladimir Putinille puhelinkeskustelussa huippukokousta tulevina kuukausina kolmannessa maassa. Putin ja Biden keskustelivat eilen jännitteiden lievittämiseksi Ukrainassa.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotajoukkojaan Ukrainan rajoille. Yhdysvallat on kehottanut Venäjää vetämään joukkonsa pois.

–  Mielestäni kenen tahansa, mukaan lukien Yhdysvaltojen, huolet sotilasjoukkojen liikkeistä Venäjän maaperällä ovat perättömiä, Peskov sanoi toimittajille AFP:n mukaan.

Suomi esittänyt isännöintikutsun

Suomi puolestaan on tarjoutunut isännöimään Bidenin ja Putinin mahdollista huippukokousta.

–  Mitä tulee tähänkin mahdolliseen tapaamiseen, valmius mahdollisen tapaamisen järjestelyihin on esitetty kummallekin taholle, tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan STT:lle.

Tarjoutumisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Tasavallan presidentin kansliasta kommentoitiin jo eilen STT:lle, että Suomi on aina tarjonnut diplomaattisia hyviä palveluksia.

Eilen myös presidentti Sauli Niinistö ja Putin kävivät yhteisen puhelinkeskustelun. Presidentin kanslian mukaan Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä Venäjän ja Ukrainan rajalla joukkojen siirtelyn myötä.

Myös uutistoimisto AFP on huomioinut Niinistön ja Putinin välisen keskustelun ja mainitsee Suomen mahdollisena tapaamispaikkana.

Putin tapasi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin Helsingissä vuonna 2018.

Tunnelma Ukrainan ja Venäjän rajalla on tiivistynyt – Nato vaatii Venäjää lopettamaan provokaation 3:45
Katso myös: Ukrainan uhkaava tilanne hiertää Yhdysvaltojen ja Venäjän välejä – Nato vaatii Venäjää lopettamaan provokaation.

14.4.2021 kello 13.06: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat