Ilmastotutkijat huolestuivat: Norjan Huippuvuorten lämpötila kohosi ennätyslukemiin

Siperia kärsii pitkään jatkuneista ennätyshelteistä – Pekka Pouta kertoo, kuinka pahasti jäätikkö kärsii poikkeuksellisesta kuumuudesta 4:18
Pekka Pouta kertoo videolla, kuinka pahasti Siperia kärsii poikkeuksellisesta lämpötilasta.

Norjan Huippuvuorilla mitattiin perjantaina ennätykselliset 21,7 lämpöastetta, Reuters uutisoi viitaten Norjan meteorologisen instituutin tietoihin. Pohjoisen jäämeren saaristossa sijaitseva alue lämpenee norjalaisraportin mukaan tällä hetkellä kovinta tahtia lähes koko maapallolla.

Huippuvuorten mittaustulokset kasvattavat huolta ilmaston lämpenemisestä koko arktisella alueella, Siperiasta Alaskaan.

Norjan meteorologinen instituutti kertoi tviitissään, että Longyearbyenissa tehdyt mittaukset rikkoivat 41 vuotta vanhan ennätyksen.

Iltaviiden ja -kuuden välillä lämpötilaksi mitattiin peräti 21,7 astetta. Kasvua edelliseen huippuun vuodelta 1979 on 0,4 astetta. 

Parintuhannen asukkaan Longyearbyen on Huippuvuorten hallinnollinen keskus, josta on matkaa pohjoisnavalle noin 1 300 kilometriä.

Lämpötila saattaa nousta kymmenen astetta

Norjalaiset ilmastotutkijat kertoivat helmikuussa, että Huippuvuorten keskilämpötila on kohonnut 5–9 astetta 1970-luvulta. Kokonaisuudessa lämpötila voi vuoteen 2100 mennessä kohota peräti kymmenen astetta, jos maailman kasvihuonepäästöt jatkavat kohoamista.

Lämpötilan kohoaminen saattaa sulattaa rakennuksia, teitä ja lentokenttiä tukevaa maata ja aiheuttaa enemmän maa- ja lumivyöryjä.

Kaksi ihmistä menehtyi vuonna 2015, kun lumivyöry tuhosi kymmenen rakennusta Longyearbyenissa.

Ilmaston lämpeneminen uhkaa myös arktisen alueen luontoa, sillä esimerkiksi jääkarhut ja hylkeet ovat riippuvaisia meren jääpeitteestä.

Lue myös:

    Uusimmat