Ilmastokokous on elintärkeä tarkastuspiste – ensimmäistä kertaa selviää, miten ilmastonmuutoksen hillintä on onnistunut

Miksi mikään ei muutu ilmastokokouksissa? 11:33
Miksi mikään ei muutu ilmastokokouksissa?

Ylihuomenna alkavassa YK:n ilmastokokouksessa arvioidaan, mitä lisätoimia tarvitaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteen pelastamiseksi. Asiantuntijan mukaan ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen ei ole sujunut hyvin.

EU:n tavoitteena on, että kokouksessa sovittaisiin fossiilisista poltto-aineista luopumisesta. 

EK:n johtava asiantuntija Janne Peljo arvioi kokousta merkitykselliseksi. 

– Oikeastaan tämä on merkittävin kokous Pariisin kokouksen jälkeen. Pariisissa päästiin sopuun siitä, että maat aikovat pysäyttää ilmastonmuutoksen. Nyt Dubaissa tarkastellaan, että miten sen kanssa on mennyt, Peljo sanoo.

Data tulee Peljon mukaan osoittamaan, että ei ole mennyt vielä kovin hyvin ja tavoitteita joudutaan vielä kiristämään.

– Dubaissa tullaan ensimmäistä kertaa tosissaan tiedon äärelle, että miltä näyttää ilmastonmuutos ennen kaikkea sen hillinnän näkökulmasta ja mitä täytyisi tehdä seuraavaksi. Käytännössä odotetaan kiristystä tehtäville toimenpiteille, Peljo sanoo.

Johtava asiantuntija Tuuli Hietaniemi Sitralta kertoo odottavansa kokoukselta tekemisen meininkiä. Hietaniemen mukaan mitään mullistavaa kokoukselta ei odoteta, vaan että asioita viedään oikeaan suuntaan.

– Täytyy muistaa, että asioita tapahtuu valtioiden tasolla koko ajan. Samoin kaupungeissa, kunnissa, yrityksissä ja ihmisten arkielämissä. Nämä kokoukset ovat ilmastopolitiikan korkein taso, jossa 200 valtiota on ryhmänä neuvottelemassa ja kaikilla on ääni. Tästä luonteesta johtuen se on vähän sellaista puurtamista ja se ei aina tapahdu kovin nopeasti, Hietaniemi sanoo. 

Hietaniemen mukaan on hyvä myös muistaa, että kymmenen vuotta sitten maapallolla oltiin menossa keskilämpötilan kanssa kolmen ja puolen asteen kuumenemisen polulla ja siitä on tultu Pariisin sopimuksen jälkeen alaspäin.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat