Ilmastoguru Petteri Taalas: Tulevaisuuden talvet ovat jo täällä, Etelä-Suomessa lumi on todella harvinaista herkkua – "Suomessa nähdään iso muutos"

10:08
MTV:n Uutisextrassa vieraillut Petteri Taalas muistuttaa, että kaikkea sään vaihtelevuutta ei pidä selittää ilmastonmuutoksella, vaikka tietyt sään ääri-ilmiöt yleistyvät.

Harvinaisen lämmin sää on puhututtanut tänä talvena erityisesti Etelä-Suomessa. Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa suomalaisia valmistautumaan ilmaston muuttumiseen.

– Suomessa me olemme alueella, missä muutos tulee olemaan kaksinkertaista muuhun maailmaan verrattuna ja talvikaudella jopa kolminkertaista eli joka tapauksessa Suomessa nähdään iso muutos.

Käytännössä tämä näkyy niin, että Etelä-Suomessa lumiset talvet ovat harvinaista herkkua ja taas Lapissa sademäärät kasvavat ja ne tulevat lumena.

– Tällainen talvi, mitä nyt ollaan koettu, on tyypillinen tulevaisuuden talvi, Taalas painottaa.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Taalas muistuttaa, että kaikkea sään vaihtelevuutta ei pidä selittää ilmastonmuutoksella, vaikka tietyt sään ääri-ilmiöt yleistyvät.

– Tähän mennessä on havaittu tulvien yleistyminen ja trooppisten myrskyjen lisääntyminen. Myös helleaaltoja esiintyy, kun lämpötilat nousevat entistä useammin. Näihin liittyy kuivuutta, mikä johtaa metsäpaloihin, kuten Australiassa, Venäjällä, Kanadassa ja Ruotsissa on viimeisen kahden vuoden aikana koettu, Taalas listaa.

Hyviä ja huonoja ilmastouutisia

Ilmastokokousten jälkeen pessimismi ilmastonmuutoksen torjunnassa on lisääntynyt. Onko siis ylipäätään mahdollista rajoittaa ilmaston lämpeneminen alle kahden asteen, mikä oli Pariisin ilmastosopimuksen tavoite? Taalaksen mukaan on sekä hyviä että huonoja uutisia.

– Maat ovat lähteneet suhteellisen laiskasti liikkeelle näissä Pariisin sitoumuksissaan. Toisaalta yksityis- ja finanssisektori on herännyt, eli paljon myönteisiä asioita tapahtuu. Jopa Yhdysvalloissa tapahtuu myönteisiä asioita, vaikka maan julkinen profiili on huono. Toivoa ei ole vielä menetetty.

Taalas kommentoi ilmastoseminaarin turvelinjaa 

Kansainvälisesti tunnettu ilmastoasiantuntija käy Uutisextrassa myös läpi hallituksen ilmastoseminaarin turvelinjauksia sekä perustelee tutkijapiireissä arvostelua herättänyttä näkemystään Suomen hiilinieluista sekä hakkuumääristä.

Uutisextra MTV:ssä heti Seitsemän uutisten jälkeen klo 19.10.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja