Mainos

Ilmapallojen puhaltaminen kielletään lapsilta

Monien lelujen varoitustekstit tiukentuvat. Esimerkiksi puhallettavien ilmapallojen pakkauksissa pitää pian lukea, että alle 8-vuotiaat lapset saavat puhaltaa palloja vain vanhempien valvonnassa.

Tekstistä tulee myös käydä ilmi, että rikkinäiset pallot on hävitettävä.

Tietynlaisten ilmapallojen puhaltaminen kielletään lapsilta kokonaan myrkyllisen aineen vuoksi. Kyse on palloista, jotka sisältävät syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja. Niiden käyttö on jo nykyisin kielletty tuteissa ja tuttipulloissa.

Turvallisuusmääräysten tarkentamisen taustalla on parin vuoden takainen EU:n leludirektiivi, jolla on tarkoitus estää lasten tukehtumiset leluihin.

– Direktiivin pohjalta tehty lakiehdotus vahvistettaneen lähiaikoina, ja laki lelujen turvallisuudesta tulee todennäköisesti voimaan viimeistään vuodenvaihteessa, kertoo kaupallinen neuvos Ilkka Cantell työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Cantellin mukaan muutokset aiempaan lakiin eivät ole dramaattisia, vaan kyse on lähinnä täsmennyksistä. Lelujen valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden vaatimukset kuitenkin nousevat tuntuvasti.

Suurin osa leluista valmistetaan Aasian maissa

Valmistajalta edellytetään aiempaa kattavampaa selvitystä lelujen turvallisuudesta. Pakkauksissa pitää kertoa selkeästi, kenelle lelu on tarkoitettu ja millaisissa olosuhteissa sitä voi käyttää.

Cantellin mukaan suurin osa Suomessa myytävistä leluista valmistetaan Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa.

– EU tekee paljon yhteistyötä Kiinan viranomaisten kanssa, jotta paikalliset ymmärtäisivät eurooppalaisia vaatimuksia, hän sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.