Suurkaupunki Harkova kokonaan ilman sähköä, Valtonen: Suomi tuomitsee Venäjän hirvittävät iskut – MTV:n sotaseuranta 22.3.2024

Ukrainan video näyttää Venäjän väitetyn yöllisen iskun seuraukset laitoksessa 0:20
Ukrainan puolustusministeriön julkaisema video näyttää Venäjän väitetyn iskun seuraukset laitoksessa, jonka sijaintia ei ilmoitettu.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 22. maaliskuuta 2024. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Yhdysvallat vetkuttaa edelleen Ukrainan apupakettia
  • Ukrainan joukot kärsivät ammuspulasta rintamalla
  • Ukraina on kiihdyttänyt lennokkihyökkäyksiään Venäjän puolelle
  • EU etsi ratkaisuja Ukrainan tukemiseen
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

15.05 Ulkoministeri Valtonen: Suomi tuomitsee Venäjän iskut

Ulkoministeri Elina Valtonen sanoo Suomen tuomitsevan jyrkästi Venäjän iskut Ukrainaan.

Valtonen kuvaa X:ssä jakamassaan julkaisussa iskuja hirvittäviksi.

– Iskut haavoittivat useita ihmisiä Kiovassa, tappoivat viattomia uhreja Odesassa ja kohdistuvat kriittiseen energiainfrastruktuuriin useissa paikoissa, mukaan lukien Dnipron vesivoimalaitos Zaporizhzhian kaupungissa.



Valtonen vaatii Venäjää lopettamaan sotansa.

– Suomen tuki Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja alueelliselle koskemattomuudelle on luja. 

– Tarjoamme edelleen puolustusmateriaalia ja muuta materiaalista apua sekä kehitys- ja humanitaarista apua niin kauan kuin on tarpeen. Suomi jatkaa #StandWithUkraine -toimintaa, Valtonen toteaa.

14.54: Ukrainassa öljy- ja kaasuyhtiön laitoksia vaurioitui viime yön iskuissa

Ukrainan valtio-omisteinen öljy- ja kaasuyhtiö Naftogaz kertoi perjantaina, että sen laitokset olivat vahingoittuneet Venäjän viime öisissä iskuissa, kertoo Reuters.

– Asiantuntijat työskentelevät jo vaurioiden korjaamiseksi. Sähkönjakelu on jo palautettu joihinkin (vaurioituneisiin) laitoksiin, ja työntekijämme työskentelevät myös vaurioituneiden kaasuverkostojen korjaamiseksi", Naftogaz sanoi lausunnossaan.

Naftogaz on Ukrainan suurimpia öljy- ja kaasuyhtiöitä.

14.36: Suurkaupunki Harkova kokonaan ilman sähköä Ukrainassa

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on kokonaan ilman sähköä, kertoo kaupungin pormestari Ihor TerehovTelegramissa. Hänen mukaansa myöskään veden- ja lämmönjakelu eivät toimi.

Harkovassa on totuttu Venäjän jatkuviin ilmaiskuihin. Venäjä pyrki saamaan suuren kaupungin hallintaansa helmikuussa 2022 aloittamansa hyökkäyksen alussa, mutta sen joukot työnnettiin takaisin. Venäjä on pommittanut Harkovaa rutiininomaisesti siitä lähtien.

(STT)

13.53: Venäjä: Ukrainaan tehdyt iskut olivat osa kostoiskujen sarjaa

Venäjän puolustusministeriö sanoi perjantaina, että Ukrainan infrastruktuuriin perjantaina tehdyt iskut olivat osa kostoiskujen sarjaa, joilla pyritään rankaisemaan Ukrainaa sen aiemmin tekemistä hyökkäyksistä Venäjän alueelle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukraina on viime viikkoina tehnyt iskuja muun muassa Venäjän alueella sijaitseviin öljynjalostamoihin.

Ministeriö kertoi lausunnossaan, että se iski perjantaina onnistuneesti useisiin sähköverkkokohteisiin, rautateiden solmukohtiin, ampumatarvikevarastoihin ja muihin kohteisiin Ukrainassa.

Ukrainan varapääministeri sanoi perjantaina, että iskut Venäjän öljynjalostamoihin ovat olleetr oikeutettuja. Ukrainan kommentit tulivat sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli tiedotusvälineiden mukaan pyytänyt Ukrainaa lopettamaan lennokki-iskut öljynjalostamoihin.

13.35: Ukrainan Dnipron vesivoimala on vaurioitunut kriittisesti ohjusiskussa

Perjantaiaamuna Venäjän ohjusiskussa vaurioitunut Dnipron vesivoimala on kriittisessä tilassa, sanoi vesivoimayhtiö Ukrhydroenergon johtaja Ihor Syrota ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan.

Zaporizhzhjan kaupungissa sijaitseva vesivoimala koostuu kahdesta tuotantoyksiköstä, joista toiseen osui ohjus. Vaurioituneen yksikön toiminnan jatkuminen on epäselvää. Syrotan mukaan vielä ei ole tiedossa, että missä määrin ja millä kapasiteetilla tuotantoyksikkö kykenee tuottamaan sähköä.

Ukrainan Dnipron vesivoimala on vaurioitunut kriittisesti ohjusiskussa 0:28
Venäjä iski ohjuksin Ukrainan suurimpaan patoon perjantaina. 

Myös voimalan toinen tuotantoyksikkö on ollut poissa käytöstä. Syrotan mukaan voimayhtiö tekee toimenpiteitä padon tulvaluukkujen nostamiseksi ja veden vapauttamiseksi, koska vesi tällä hetkellä pääse kulkemaan vesiturbiinien läpi.

Syrota sanoi myös, että voimalan konehuone ja sähkölaitteet on kunnostettava kokonaan.

Ukrainalaissyyttäjien mukaan vesivoimalan yhteydessä olevaan Ukrainan suurimpaan patoon osui perjantaina kahdeksan Venäjän ohjusta, kertoo Reuters.

12.35: Belgorodissa taas iskuja

Ukrainan tekemät iskut Venäjän raja-alueille ovat jatkuneet. Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kertoi aamulla, että Belgorodissa yksi ihminen on kuollut ja useita haavoittunut Ukrainan iskussa.

Gladkov sanoi myös kolmen terveyskeskuksen ja useiden asuinrakennusten vahingoittuneen.

Venäjän puolustusministeriö on ilmoittanut ampuneensa alas useita Belgorodiin ammuttuja raketteja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vannonut Venäjän kostavan rajaseuduilleen tehdyt iskut ja hyökkäykset.

Perjantaina Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kertoi ottaneensa kiinni seitsemän Moskovassa asuvaa ihmistä, joilla se katsoo olevan kytköksiä Venäjän rajaseuduille hyökänneeseen, Ukrainan puolta pitävään taistelijaryhmään. Asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot.

(STT)

11.50: Kreml: Venäjä on sodassa, syynä lännen sekaantuminen

Venäjä on sodassa Ukrainassa, sanoo Kremlin tiedottaja. Hänen mukaansa sotilaallisen erikoisoperaation muutos sodaksi on länsimaiden sekaantumisen syytä.

Peskovin kerrotaan sanoneen myös, että Moskovan on täysin "vapautettava" "uudet alueensa" varmistaakseen ihmisten turvallisuuden niissä.

Peskov viittaa Luhanskin, Donetskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueisiin, jotka Venäjä liitti laittomasti itseensä vuonna 2022.

Ukraina sanoo, että kyseessä on laiton toimi, eikä se lepää ennen kuin jokainen venäläinen sotilas on karkotettu sen maaperältä.

Myöhemmin Peskov tarkensi toimittajille, että de jure eli lain mukaan kyse on sotilasoperaatiosta, mutta de facto eli tosiasiassa se on muuttunut sodaksi.

Tähän saakka sodasta puhuminen on ollut Venäjällä rangaistavaa.

10.47: Yli miljoona ukrainalaista ilman sähköä

Yli miljoona ukrainalaista on ilman sähköä, kerrottiin maan presidentinkansliasta perjantaina.

Presidentin hallinnon apulaispäällikkö Oleksiy Kuleban mukaan noin 700 000 ihmistä on ilman sähköä Harkovan alueella. Odesan ja Dnipropetrovskin alueella ainakin 200 000 ihmistä on ilman sähköä. Pultavan alueella sähköttä on ainakin 110 000 ihmistä.

Venäjä teki varhain perjantaina useita ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa ja vahingoitti maan energiainfrakstruktuuria.

Ukrainan valtiollisen energiaviraston johtajan mukaan Venäjän varhain perjantaina tekemä hyökkäys oli koko sodan suurin hyökkäys Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

9.19: Venäjä iski Ukrainaan kymmenin lennokein ja ohjuksin

Venäjä laukaisi perjantain vastaisena yönä Ukrainaan yli 60 Shahed-lennokkia ja noin 90 ohjusta, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi viestisovellus Telegramissa.

– Maailma näkee venäläisterroristien kohteet mahdollisimman selvästi: voimalaitokset ja voimalinjat, vesivoimapato, asuinrakennukset ja jopa johdinbussi, Zelenskyi kirjoittaa.

Ukrainan ilmavoimat kertoi perjantaiaamuna pudottaneensa 92 Venäjän lennokkia ja ohjusta 151:stä. Ukrainan tv-kanava 24 kertoo Ukraina pudottaneen 55 lennokkia ja 37 ohjusta.

8.37: Ukrainan suurin pato vaurioitui ohjusiskussa

Ukrainan valtion vesivoimayhtiö ilmoitti perjantaina, että Venäjän ohjusisku vaurioitti Ukrainan suurimpaa patoa Dnipron vesivoimalaitoksella Zaporizhzhiassa.

Vesivoimayhtiö Ukrhydroenergon mukaan pato ei ole vaarassa murtua. Ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan isku sytytti tulipalon voimalassa.

Ukrainan valtiollisen energiaviraston johtajan mukaan Venäjän varhain perjantaina tekemä hyökkäys oli koko sodan suurin hyökkäys Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

8.04: Venäjä tehnyt useita ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa

Harkovan kaupungissa on ollut varhain perjantaina useita räjähdyksiä ja sähkökatkoja eri puolilla kaupunkia, kertoi Harkovan alueen kuvernööri ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Kuvernöörin mukaan Harkovan kaupunki on ollut lähes kokonaan ilman sähköä. Myös Harkovan pormestari Ihor Terehov ilmoitti aiemmin, että asukkaiden vedenjakelussa on ollut katkoksia johtuen sähkökatkoksista paikallisilla pumppausasemilla.

Zaporizhzhjan alueella on raportoitu kahdeksasta ohjusiskusta. Zaporizhzhjan kaupungin kaupunginvaltuuston sihteeri Anatolii Kurtievin mukaan iskussa on tuhoutunut ainakin omakotitaloja.

Uutistoimisto Reuters kertoo Zaporizhzhjan ydinvoimalan ilmoittaneen, että toinen kahdesta sähköä voimalaan toimittavasta suurjännitelinjasta on poikki. 

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n mukaan ydinvoimala on menettänyt yhteyden 750 kV:n päävoimalinjaan, mutta voimalan varavoimalinja toimii yhä.

Zaporizhzhja on Euroopan suurin ydinvoimala. Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen ja muihin turvatoimintoihin.

Ohjusiskuista on raportoitu myös Pultavan, Sumyn ja Länsi-Ukrainan Lvivin alueilla.

Ukrainalaislehti Ukrainska Pravdan mukaan Venäjä laukaisi perjantain vastaisena yönä Kaspianmereltä risteilyohjuksia kohti Ukrainaa.

Ukrainan kaikilla alueilla annettiin yöllä ilmahälytyksiä.

Ukrainan sodasta voit lukea lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat