IL: Tuhkarokkoa Pohjois-Karjalassa? Epäiltyä tapausta hoidetaan sairaalassa

Iltalehden mukaan tuhkarokolle altistuneiden selvitys on aloitettu.

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa hoidetaan epäiltyä tuhkarokkotapausta, uutisoi Iltalehti.

Epäilyn vahvistaa lehdelle sairaalan infektiotautien väliaikainen ylilääkäri Jennifer Sieberns.

– Tosiaan tämä on vasta epäily ja näitä epäilyjähän tulee aika paljonkin. Sen enempää en vielä tapauksesta tiedä, Sieberns sanoo.

Tapausta selvitetään. Altistuneiden selvittäminen on jo aloitettu.

– Se koskee lähinnä sairaalaa, Sieberns kertoo.

Artikkelissa sanotaan, että jos tuhkarokkotapaus osoittautuu todeksi, on selvitettävä, onko taudille altistunut rokottamattomia henkilöitä.

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja, kerrotaan terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nettisivuilla.

Se on vakava sairaus iästä riippumatta. Etenkin puolustuskyvyltään heikentyneelle tuhkarokko voi olla vaikea, jopa kuolemaan johtava tauti.

Tuhkarokolle ovat alttiita ne, joilla ei ole sairastetun taudin tai rokotusten antamaa suojaa. Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Sairaus tarttuu erittäin herkästi.

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.

Tauti on usein vakavampi aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Lue lisää tuhkarokosta täällä.

Lue myös:

    Uusimmat