Mainos

IL: Analytiikkayhtiö ja ehdokkaat ennustavat toista kierrosta – Niinistö: "Tärkeintä, että tulisi valituksi jollain kierroksella"

Istuvan presidentin Sauli Niinistön tavoitteena on tulla valituksi ”jollain kierroksella.” Kaikki presidenttiehdokkaat kokoontuivat maanantaina alkuillasta Iltalehden presidentinvaalitenttiin Helsingissä.

Ehdokkaita tenttasivat politiikan tuottaja Juha Ristamäki ja erikoistoimittaja Susanne Päivärinta.

Analytiikkayhtiö Accuscoren tänään päivätyn ennusteen mukaan istuva presidentti Sauli Niinistö saisi ensimmäisellä kierroksella 49,2 prosenttia äänistä, jolloin vaaliin saataisiin toinen kierros hiuksenhienosti.

Niinistö totesi tentissä, ettei tulos yllätä häntä. Hän ei suostunut nimeämään ketään vastaehdokasta pahimmaksi vastustajakseen, vaan kutsui kaikkia muita ehdokkaita diplomaattisesti hyviksi vastustajiksi.

– Minun kannaltani on tärkeintä, että tulisi valituksi jollain kierroksella, hän lausui Iltalehden tentissä esittämistä ennusteluvuista.

Myös useat muut ehdokkaista kertoivat, että tilaisuuksista ja kentältä saatujen kokemuksien perusteella toinen kierros on todennäköinen.

– Parin viimeisen viikon aikana on nähty, että ihmiset ovat lähteneet liikkeelle. Näyttää, että toinen kierros tulee. Se olisi tärkeää, koska toisella kierroksella päästään syvemmin kiinni kysymyksiin, totesi vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto.

– Minustakin toinen kierros on ollut pitkään nähtävissä. Tiukasti se varmaan tulee, sanoi keskustan Matti Vanhanen.

Matti Vanhanen korosti kommenteissaan, että valinta toisella kierroksella toisi presidentille myös nöyryyttä viranhoitoon. 

Ennuste povaa Pekka Haavistolle 13,6 prosentin kannatusta, mikä toisi hänelle toisen sijan ensimmäisellä kierroksella. Ennusteessa aivan Haaviston takana tulee oman kansanliikkeensä ehdokas Paavo Väyrynen 13,2 prosentin kannatuksella.

– Suunta alkaa vähitellen näyttää oikealta ja minulla on nouseva kannatus. Se on todennäköisesti tänään korkeampi kuin analyysiä (ennustetta) tehtäessä, Väyrynen totesi.

Accuscoren ennusteessa perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari sijoittuisi neljänneksi 7,8 prosentin kannatuksella. Vanhaselle ennuste antaa 5 prosentin kannatuksen, mikä toisi hänelle viidennen sijan.

Muista ehdokkaista vasemmistoliiton Merja Kyllönen sai 4,7 prosentin, SDP:n Tuula Haatainen 4,4 prosentin ja RKP:n Nils Torvalds 2,1 prosentin kannatuksen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.