Ikääntyvien vanhempien pärjääminen huolestuttaa todella isoa osaa suomalaista – huoli painaa etenkin naisia

2:34
Katso myös video: "Päivystysralli" voi pilata monen arvokkaan vanhuuden – tästä ongelmassa on kyse

Jopa 87 prosenttia työikäisistä suomalaisista on huolissaan ikääntyvän vanhempansa pärjäämisestä arjessa. 

Suomessa on suuri määrä työikäisiä omaisia, jotka huolehtivat ikääntyneen vanhempansa käytännön asioista useimmiten yksin kiireisen työelämän ja perhearjen ohella.

Suomalaisen hoivapalveluyrityksen Helppy Oy:n kyselyyn vastanneista yli 85 prosenttia kantaa huolta ikääntyvän vanhemman pärjäämisestä arjessa. Kyselyyn vastasi 500 työssäkäyvää henkilöä, jolla on yli 75-vuotias vanhempi. 

Katso aiheesta lisää Uutisaamussa klo 7.45 alkaen MTV3-kanavalla sekä MTV-palvelussa. Keskustelemassa ovat kotipalveluyrityksen ja Omaishoitajaliiton edustajat. 

Yli puolet pitää avunantoaan riittämättömänä

Ikääntyneistä vanhemmista huolehtiminen voi olla omaisille erittäin kuormittavaa.  

Yleisimmin vastaajat kertoivat tarjoavansa apuaan pankki- tai digiasioissa sekä seuranpidossa. Myös kaupassakäynti tai ruuanlaitto sekä muu arjen järjestely nousivat vastauksissa avunannon kärkeen. 

Kuitenkin yli puolet kokee riittämättömyyden tunnetta vanhempiensa asioiden hoitamisesta tai arjen sujuvuuden ja mielekkyyden varmistamisesta. Suurta tai jonkinasteista riittämättömyyttä tunsi vastaajista 60 prosenttia. 

Apua saa, mutta sitä ei löydetä 

Lähes joka neljäs raportoi vanhemmista huolen kantamisen vaikuttaneen jollain tasolla heidän työkykyynsä. Naiset kokivat vanhemmasta huolehtimisen selkeästi kuormittavammaksi kuin miehet.  

Moni ei myöskään tiedä, mitä oman vanhemman ikääntymisen merkkien näkyessä tulisi tehdä. 

Vastaajista yli puolet kokee, ettei tietoa läheisen ikääntymiseen, esimerkiksi muistisaurauksiin, arjen turvallisuuteen tai hoivaan liittyviin asioihin ja palveluihin ole helposti ja selkeästi saatavilla. 

Kyselyn toteutti syyskuussa 2021 Syno International Helppy Oy:n toimeksiantona. Kyselyyn vastasi 500 työssäkäyvää omaista, jolla on yli 75-vuotias vanhempi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja