Iivo Niskanen hämmästelee ihmisten toimintaa koronapandemian keskellä: "On ollut surullista huomata, etteivät kaikki kuitenkaan ymmärrä"

Miten syvälle talous sukeltaa koronan vuoksi? 7:15
Uutisaamu 30. maaliskuuta: Miten syvälle talous sukeltaa koronaviruksen vuoksi?

Koronaviruksen aiheuttama mullistus ja poikkeusolot vaativat nyt poikkeuksellisia toimia yhteiskunnalta mutta myös yksilöiltä. Huippuhiihtäjä Iivo Niskasen mukaan tätä ei ole vielä kaikkialla ymmärretty.

Niskanen kirjoittaa koronapandemiasta ja omasta loppukaudestaan sponsorinsa Mehiläisen verkkosivuilla. 28-vuotiaan olympiavoittajan mukaan on ihmisiä, jotka eivät tunnu ottavan tilannetta tarpeeksi vakavasti.

– Suomen hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa yrittää tehdä jatkuvasti parhaansa, ettemme ajautuisi yhtä pahaan tilaan kuin esimerkiksi Italia. On ollut surullista huomata, etteivät kaikki kuitenkaan ymmärrä tai halua ymmärtää tilanteen vakavuutta, Niskanen kritisoi.

Niskanen vaatii kirjoituksessaan ihmisiä ottamaan taudin vakavasti ja liikkumaan mahdollisuuksien rajoissa, jotta normaali elämä voisi alkaa mahdollisimman pian uudelleen.

– Valinnoillamme ja teoillamme on merkitystä. Toivotan kaikille voimia ja etenkin teille, jotka huolehditte yhteiskunnastamme tässä haastavassa tilanteessa. Suurimmat tsemppihuudot terveydenhuollollemme, Niskanen viestittää.

"Voin itse elää suhteellisen rennosti sen ajatuksen kanssa"

Niskasen mukaan hän on tottunut välttelemään virustauteja ja flunssia hiihtourallaan ja on noudattanut perinteisesti erityistä varovaisuutta etenkin arvokisojen alla.

– Nyt on kuitenkin pelissä paljon enemmän kuin arvokisakulta. Koko maailman terveys, hyvinvointi ja talous ovat uhattuna. Voin itse elää suhteellisen rennosti sen ajatuksen kanssa, että saisin koronatartunnan. Pelkkä ajatuskin siitä, että tartuttaisin tietämättäni useita ihmisiä ja vaarantaisin muiden hengen, saa minut suhtautumaan tautiin paljon vakavammin, Niskanen tuumii.

Koronapandemialla oli hiihtokauden päätösviikonlopun peruva vaikutus, kun kisat Kanadassa ja Yhdysvalloissa päätettiin olla hiihtämättä.

Niskanen kertoo, että kauden päättymisen jälkeen hänen mielensä on usein vallannut tyhjyys. Tällä kertaa tuota rentouttavaa mielen keveyttä ei kuitenkaan sattuneesta syystä ole saapunut.

– Nyt tyhjyyden tunnetta on tullut täyttämään tämä ryökäleen pandemia. Uutisten tulva on jollain muotoa jopa lamauttanut jämähtämään sohvalle. On ollut todellakin syytä jatkaa harjoittelua ja ulkoilua väljillä vesillä. Liikkuminen on saanut ajatukset hetkeksi pois koronasta ja siihen liittyvistä punaisella vilkkuvasta pörssistä, yt-neuvotteluista ja ympäri maailman ylikuormittuneesta terveydenhuollosta, Niskanen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat